Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 10:20

Τι σημαίνει για τη Μεσσηνία το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τι σημαίνει για τη Μεσσηνία το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων;

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της ίδρυσης Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα. Υπόθεση που ξεκίνησε αρχικά να συζητείται από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τις συνομιλίες με καναδική εταιρεία.

Συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση αρχικά με τη φερόμενη εμπλοκή ισραηλινής εταιρείας σε συνέχεια των επαφών Μητσοτάκη - Νετανιάχου, ενώ πλέον διαφαίνεται ότι μία καναδοϊσραηλινή κοινοπραξία έχει το πάνω χέρι, αν τελικά προχωρήσει όλο αυτό το σχέδιο.
Είναι κάτι που συμφέρει την Καλαμάτα όλο αυτό; Πολλοί θα πουν ότι κάθε επενδυτική προσπάθεια -και μάλιστα διεθνούς χαρακτήρα- μόνο οφέλη μπορεί να έχει για μία περιοχή. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι στην προκειμένη περίπτωση, κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη μεγάλης κλίμακας επένδυση είναι ειδικής φύσεως και επηρεάζει και άλλους τομείς.
Σε μία ενδεχόμενη ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων ο θόρυβος, που θα δημιουργείται στη γύρω περιοχή με κέντρο την αεροπορική βάση της 120 ΠΕΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι έχουν συνηθίσει(;) οι περίοικοι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…
Για να καλυφθούν οι αυξημένες εκπαιδευτικές πτήσεις θα περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητα προσέγγισης πολιτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, γεγονός που μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην οικονομία μίας περιοχής, που θέλει να λέει ότι αναπτύσσεται αλματωδώς στον τουριστικό τομέα. Και δεν πρόκειται για αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά το επιβεβαιώνουν και άτομα, που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του αεροδρομίου και το “αποτύπωμα” που μπορεί να αφήσει μία τέτοια επένδυση στην τοπική οικονομία.
Αυτό που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον πάντως είναι μία επίσημη τοποθέτηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια γύρω από την προώθηση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στη δική μας περιοχή. Κάτι τέτοιο θα έβαζε τη συζήτηση στην πραγματική της βάση και από εκεί και πέρα θα δινόταν η δυνατότητα σε κάθε εμπλεκόμενο τοπικό φορέα να πάρει σαφή θέση.
Μέχρι τότε και όσο οι εξελίξεις καθορίζονται μέσα από... διαρροές του ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η Μεσσηνία μπορεί να φοβάται ότι σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα υπάρχει στον ορίζοντα μία τέτοια επένδυση, που κινδυνεύει να τορπιλίσει όλο το πλάνο αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 09:33

NEWSLETTER