Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 14:12

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Παραλίας

Γράφτηκε από τον

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Παραλίας

 

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κινητικότητα για την Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας, την περιοχή που κάθε καλοκαίρι φέρνει τον περισσότερο πλούτο στην πόλη. Κινητικότητα που έχει να κάνει κυρίως με το μέλλον και την προοπτική, με παρεμβάσεις μακροπρόθεσμες και άλλες που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Η δημοτική αρχή βρήκε έργο από την προηγούμενη, αλλά επιχειρεί να βάλει τις δικές της κρίσιμες πινελιές για τη βελτίωση της εικόνας και την ανάπτυξη της περιοχής. Το περσινό καλοκαίρι οι αποσπασματικές και πρόχειρες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής απέτυχαν και αποτέλεσαν ένα γερό μάθημα και το κυριότερο, παράδειγμα προς αποφυγή για το εγγύτερο και το απώτερο μέλλον.
Οσον αφορά το εγγύτερο μέλλον, το επόμενο καλοκαίρι, εκτός απροόπτου, θα υλοποιείται η ανάπλαση της Ναυαρίνου, στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα, που προβλέπει μονοδρόμηση με κατεύθυνση από την πόλη προς την Παραλία. Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή οφείλει έγκαιρα να ξεκινήσει τη διαβούλευση, ώστε με την έναρξη της τουριστικής σεζόν να έχει ξεκαθαρίσει και να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν. Χωρίς “βλέποντας και κάνοντας”, δίχως πειραματισμούς και τριχοτομήσεις των μέτρων. Με σαφή και ενιαία στρατηγική μονοδρόμησης ή πεζοδρόμησης, χωρίς εκπτώσεις και διάθεση συμβιβασμών. Με το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό πάνω απ’ όλα.
Οσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, η δημοτική αρχή οφείλει να τις προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς. Η διαδικασία για το δάνειο των 4 εκ. ευρώ πρέπει να τρέξει, ώστε το καλοκαίρι του 2022 να έχουν δρομολογηθεί και να υλοποιούνται οι διανοίξεις της Βουλγαροκτόνου και των άλλων καθοριστικών δρόμων της Παραλίας που θα βελτιώσουν την κυκλοφορία και θα δώσουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή.
Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να έχει δρομολογηθεί και η διαμόρφωση του πάρκινγκ απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο της πόλης, προκειμένου να υπάρχει κυκλοφοριακή ανακούφιση στη Ναυαρίνου και ντόπιοι κι επισκέπτες να μπορούν να προσεγγίσουν με τα πόδια και να χαρούν την παραλιακή ζώνη. Το ίδιο πρέπει να έχει γίνει και με το πάρκινγκ που σχεδιάζεται ανατολικά της Ανάστασης, καθώς και με το μεγάλο χώρο στάθμευσης της Ναυαρίνου κοντά στην Καρακούση.
Η διαβούλευση που θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου, οφείλει να έχει ξεκάθαρους στόχους για τα καλοκαίρια του 2021 και του 2022, ώστε η παραλιακή ζώνη να πάρει την εικόνα που ονειρεύονται οι πολίτες, αυτή που θα δώσει μεγαλύτερη ελκυστικότητα και πλούτο στην πόλη και τους ανθρώπους της.