Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 23:15

Σιγή στην Τριφυλία για δρόμο και σιδηρόδρομο

Γράφτηκε από τον

Σιγή στην Τριφυλία για δρόμο και σιδηρόδρομο

 

 

Στη σκιά τού Πάτρα - Πύργος παραμένει εδώ και αρκετό καιρό η τύχη του οδικού τμήματος Τσακώνα - Καλό Νερό, καθώς το υπουργείο Υποδομών είχε τονίσει ότι προέχει (και σωστά) να προωθηθεί όσο πάει το πολύπαθο πρώτο τμήμα, που έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας όμως για την απόληξη της… παλιάς Ολυμπίας Οδού, το Τσακώνα - Καλό Νερό, δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε δρόμο, που θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς δεν έχει σημασία μόνο σε ενδομεσσηνιακό επίπεδο. Αποτελεί ουσιαστικά έναν κάθετο άξονα, που ενώνει τον Δυτικό Άξονα με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και αποτελεί σημαντικό τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού, για την οποία πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται όμως ότι μέχρι τώρα όλα αυτά αποδείχθηκαν… πυροτεχνήματα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η σιγή που υπάρχει για το Τσακώνα - Καλό Νερό από την περιοχή της Τριφυλίας -εκτός κι αν γίνονται ενέργειες που δεν δημοσιοποιούνται. Η Τριφυλία θα έπρεπε μέσω αυτοδιοικητικών και οικονομικών παραγόντων να υψώσει τη φωνή της, για να προχωρήσει ο συγκεκριμένος άξονας που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα της περιοχής.

Την ίδια ώρα η περιοχή φαίνεται να μένει και εκτός πλάνων “αναβίωσης” του σιδηροδρόμου και της σύνδεσής της με Πύργο και Πάτρα. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα νέα που έρχονται από τις πρόσφατες επαφές παραγόντων του ΟΣΕ στην Ηλεία.

Παλιές υποδομές που διατηρούν κοντινές περιοχές αρκετή ώρα μακριά και πάνε πίσω κάθε προοπτική ουσιαστικής σύνδεσης των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους, καθιστώντας παράλληλα τη μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή ένα επικίνδυνο… σπορ, που συχνά έχει πολύ πικρό αποτέλεσμα.