Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 21:24

Η εξαφάνιση της σταφίδας οδηγεί την ύπαιθρο στο μαρασμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η εξαφάνιση της σταφίδας οδηγεί την ύπαιθρο στο μαρασμό

 Του Γιάννη Σινάπη

 Εγραφα στις 3 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, με τίτλο “Η κυβέρνηση προλαβαίνει να σώσει τη σταφίδα”, ότι “έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «να δώσουν λύση εδώ και τώρα» στο ζήτημα της σταφίδας, απηύθυνε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ενωση Μεσσηνίας» Γιώργος Λαζόγιαννης. Ηταν μια ακόμα έκκληση συνεταιριστικού παράγοντα και σταφιδοπαραγωγού για το παρόν και κυρίως για την προοπτική ενός ιστορικού και εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας. Τα πράγματα είναι κρίσιμα για την κορινθιακή σταφίδα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν αφορά μόνο τη βιωσιμότητα της Παναιγιαλείου, που χωρίς κρατική στήριξη θα καταρρεύσει. Αφορά τους ανθρώπους, τους σταφιδοπαραγωγούς και το προϊόν. Προλαβαίνει την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά, να σώσει το προϊόν και τους παραγωγούς και να δώσει ανάσα στη δοκιμαζόμενη ύπαιθρο”.

Τελικά, η κυβέρνηση αδιαφόρησε, δεν έκανε το χρέος της, και το συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου, ήταν φυσικό επακόλουθο. Είναι το τελευταίο όπλο, μήπως και σωθούν το προϊόν και οι παραγωγοί.

Η συντονιστική επιτροπή που καλύπτει τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους παραγωγούς της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας ζητεί “την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας και την παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για να θέσει ένα τέλος στην οργανωμένη εκμετάλλευσή μας”.

Περιφερειακές και δημοτικές αρχές στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των σταφιδοπαραγωγών. Να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές - κομματικές ισορροπίες και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η εξαφάνιση της σταφίδας είναι πλήγμα για την τοπική οικονομία και χτύπημα στην τοπική κοινωνία και στην αγροτική παραγωγή. Στερεί σημαντικούς πόρους από τους ανθρώπους της αγροτιάς και τους οδηγεί στη μονοκαλλιέργεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση. Καταδικάζει την ύπαιθρο στο μαρασμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 19:46

NEWSLETTER