Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 21:22

Ανηφορική η πορεία από το 2021 στο 2022

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανηφορική η πορεία από το 2021 στο 2022

 

Ημέρα ρεκόρ η χθεσινή, δυστυχώς αρνητικών και σχετιζόμενων με τον κορονοϊό.

Η χώρα χθες για πρώτη φορά “φλέρταρε” με πενταψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που κατά τα φαινόμενα θα έρθει λίαν συντόμως. Αρνητικό ρεκόρ για το μήνα Δεκέμβριο αποτελούν και τα χθεσινά 84 κρούσματα στη Μεσσηνία, που ήρθαν μάλιστα μετά από δύο ημέρες χωρίς ράπιντ τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Συνήθως τις τελευταίες ημέρες κάθε χρόνου, πέρα από τον απολογισμό για το έτος που φεύγει, υπάρχει μια τάση να (θέλουμε να) βλέπουμε με αισιοδοξία το χρόνο που έρχεται. Και ακόμα κι αν στους επιστημονικούς κύκλους συζητείται ότι το 2022 θα φέρει και τη λήξη της πανδημίας, μέχρι να φθάσουμε ως εκεί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο – και η προσπάθεια που απαιτείται ως τότε δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια μελλοντικών σχεδιασμών σε περιβάλλον κανονικών συνθηκών.

“Ανηφόρα” ίσως είναι η λέξη που χαρακτηρίζει καλύτερα το διάστημα που έρχεται, και αυτό που μένει να δούμε είναι το… μήκος και η… κλίση της. Αυτά θα καθοριστούν από μια σειρά παραγόντων, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν, μεταξύ άλλων, από τη μία η ορθή ανάγνωση της κατάστασης από πολιτικής πλευράς και η σύμπλευση με αυτά που ανά διαστήματα εισηγούνται οι επιστήμονες, και από την άλλη η τήρηση των μέτρων από την πλευρά της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα έρθει πιο κοντά το… ξέφωτο για την ελληνική κοινωνία, που έτσι κι αλλιώς εξακολουθεί να πορεύεται μέσα σε μια μακρά και δύσκολη περίοδο, με τις αντοχές της σε διάφορα επίπεδα να είναι σε οριακό σημείο και ενίοτε να έχουν ξεπεραστεί.

Ας ελπίσουμε να μην αργήσουν οι μέρες που θα μπορέσουν οι πολίτες αυτής της χώρας να δουν με πιο αισιόδοξη ματιά τα πράγματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, και αυτό δεν αφορά μόνο την πανδημία, αλλά και τη διαμόρφωση ενός γενικότερου πλαισίου που δεν θα φέρνει πλέον ως μόνιμη επωδό των συζητήσεων τη φράση: “Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται”.

[το άρθρο είναι δημοσιευμένο στην έντυπη "Ε" της 28ης Δεκεμβρίου και έχει γραφτεί πριν την ανακοίνωση των νέων αριθμών - αρνητικών ρεκόρ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο]


NEWSLETTER