Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 21:59

Οι ανακοινώσεις ψηφοδελτίων “ζεσταίνουν” το κλίμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι ανακοινώσεις ψηφοδελτίων “ζεσταίνουν” το κλίμα

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Όλα δείχνουν πως η 9η Απριλίου -Κυριακή των Βαΐων- θα είναι η ημέρα των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής και έτσι αναμένεται λίγο μετά την Καθαρά Δευτέρα ο πρωθυπουργός να προβεί στην επίσημη ανακοίνωση κηρύσσοντας και τυπικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Η προεκλογική όμως ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλές εβδομάδες και τα κόμματα παράλληλα με την προσπάθεια συγκρότησης των ψηφοδελτίων προσπαθούν πέραν των άλλων να βρουν τα τρωτά σημεία του αντιπάλου για να “τσιμπήσουν” ό,τι μπορούν.
Σε τοπικό επίπεδο, από τα κόμματα που πρόκειται να… πρωταγωνιστήσουν, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη επισημοποιήσει τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ μέχρι πρότινος το ψηφοδέλτιο της ΝΔ έδειχνε κλεισμένο, αλλά μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα πρέπει να περιμένουμε.
Δεδομένου του εκλογικού συστήματος οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, που μετά από χρόνια φλερτάρει με έδρα στη Μεσσηνία, είναι αυτοί που κινούνται πιο ζωηρά, ενώ σταδιακά αναμένεται να ενταθεί η κινητικότητα και σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Η απλή αναλογική πάντως έχει ανοίξει την όρεξη και κομμάτων από το υπόλοιπο φάσμα, που με την ενισχυμένη αναλογική δεν φαντάζονταν καν ότι θα μπορούσαν να ελπίζουν σε έδρα στη Μεσσηνία. Από αυτά, πιο ζωηρή είναι η κίνηση των υποψηφίων του ΚΚΕ, οι οποίοι πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα ονόματα και των υπολοίπων κομμάτων, για να φανεί αν στα ψηφοδέλτιά τους θα υπάρχουν κάποια ονόματα με ιδιαίτερη βαρύτητα, που θα μπορούσαν σε τοπικό επίπεδο να… τραβήξουν ψηφοφόρους πέρα από τη γενικότερη δυναμική που θα αναπτύξουν πανελλαδικά.
Νέα για τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια αναμένονται σιγά-σιγά και από μέρα σε μέρα, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι εάν τελικά δεν προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, οι δεύτερες θα γίνουν με λίστα και έτσι οι θέσεις που θα λάβουν οι υποψήφιοι με την απλή αναλογική, θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο για τη θέση που τυχόν θα λάβουν στη λίστα της ενισχυμένης αναλογικής.

 


NEWSLETTER