Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 22:45

Αλλοι βάζουν ακόμα φόλες... κι άλλοι ιδρύουν “Αστυνομία ζώων”

Γράφτηκε από τον

Αλλοι βάζουν ακόμα φόλες... κι άλλοι ιδρύουν “Αστυνομία ζώων”

Δεν έχουν τελειωμό τα κρούσματα θανάτωσης και άσκησης βίας σε βάρος ζώων, σε περιοχές της Μεσσηνίας. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, οι καταγγελίες για φόλες σε διάφορες πόλεις και χωριά του νομού είναι πάρα πολλές - γεγονός που έχει γεμίσει πολλούς πλέον με ανησυχία.

Προφανώς και το πρόβλημα με τα αδέσποτα εντείνεται, αλλά φαίνεται πως κάποιοι έχουν βαλθεί να το... λύσουν με τον πιο άρρωστο τρόπο, ενώ δεν είναι λίγα και τα κρούσματα θανάτωσης σκύλων που έχουν ιδιοκτήτες, όπως στο χωριό Φίλια του Δήμου Οιχαλίας.

Την ίδια ώρα, από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ενημερωνόμαστε ότι οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας θα ιδρύσουν μια μικρή πειραματική μονάδα που θα ειδικεύεται στην καταπολέμηση της βίας σε βάρος των ζώων. «Στο πλαίσιο μις πρωτοβουλίας που έχει ελάχιστα προηγούμενα σε όλον τον κόσμο, η Αστυνομία της κομητείας του Σορ-Τρόντελαγκ, στη Δυτική Νορβηγία, θα αποσπάσει τρεις εργαζόμενους -έναν ντετέκτιβ, έναν νομικό σύμβουλο και έναν συντονιστή- στην υπηρεσία που θα μάχεται κατά της βίας σε βάρος των ζώων» σημειώνεται στο τηλεγράφημα.

Μπορεί κάποιοι φυσικά διαβάζοντας το παραπάνω να γελάσουν λέγοντας ότι «εδώ δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα εγκληματικότητας σε βάρος ανθρώπων, τα ζώα θα σκεφτόμαστε;» - αλλά αναμφισβήτητα η συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στα ζώα δείχνει σε κάποιο βαθμό και την εν δυνάμει συμπεριφορά μας απέναντι σε συνανθρώπους μας.

Προφανώς στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και διοικητικής αποδιοργάνωσης, δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να συζητάμε για κάτι αντίστοιχο με αυτό που θα ξεκινήσει πιλοτικά στη Νορβηγία. Μπορούμε όμως να έχουμε ως οδηγό μερικές τέτοιες πρωτοβουλίες, για να μπορέσουμε κι εμείς ως κοινωνία να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

 

Για την ιστορία πάντως, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ελάχιστες μονάδες "Αστυνομίας ζώων", όμως παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια -σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα- η Ολλανδία και η Σουηδία.