Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 15:35

Πληγή ανοιχτή το παραεμπόριο

Γράφτηκε από τον

Πληγή ανοιχτή το παραεμπόριο

Η συζήτηση για την ασφυκτική κατάσταση, που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο εμπορικός κόσμος εξακολουθεί -και όχι άδικα- να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας εδώ και καιρό. Το πρόβλημα μάλιστα εντείνεται όσο η χώρα βρίσκεται ακόμα μέσα στο... τούνελ της κρίσης και ένας από τους παράγοντες που το επιδεινώνουν είναι και το παραεμπόριο. 

Επαγγελματίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της μαναβικής,  τηλεφώνησε χθες στην “Ε” θέλοντας να εκφράσει την αγανάκτησή του για την έξαρση του παραεμπορίου στην Καλαμάτα. “Τι θα γίνει; Πού θα πάμε και πώς θα την βγάλουμε εμείς;” αναρωτήθηκε, λέγοντας παράλληλα ότι “ήρθαν κάτι πιτσιρικάδες τις προάλλες έξω από το μανάβικο να με ρωτήσουν εάν θέλω να αγοράσω πατάτες”. Περιστατικό, που φέρνει σε πρώτη αντίδραση γέλια, αλλά αν το καλοσκεφτείς μόνο για κλάματα είναι. Κλάματα για τον αγώνα, που κάνουν καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες χωρίς να έχει συχνά αντίκρισμα, αλλά και για τα εκατομμύρια χαμένων εσόδων για τα κρατικά ταμεία, που με τη σειρά τους μεγαλώνουν το βάρος.

Ο μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου είναι όχι μόνο η κατάσχεση κάθε φορά των προϊόντων, αλλά οι παραδειγματικές τιμωρίες και ο έλεγχος των απλών πωλητών και κυρίως της πηγής, από πού δηλαδή προέρχονται αυτά. Προφανώς τα αγροτικά προϊόντα (βλ. οι παραπάνω πατάτες) είναι κλοπιμαία, αλλά μία σειρά άλλων προϊόντων, που διατίθενται καθημερινά χωρίς κανέναν έλεγχο προφανώς δεν τα... παράγουν οι ίδιοι οι πωλητές, αλλά κάποιοι άλλοι “επιχειρηματίες”.

Οπως και να έχει πάντως, η πάταξη του παραεμπορίου θα πρέπει να γίνει και στην πράξη κομβικός στόχος της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια ανάταξης της μισοπεθαμένης ελληνικής οικονομίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 16:27