Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 23:20

Τα σχολικά προαύλια ανοιχτά για τους πιτσιρικάδες

Γράφτηκε από τον

Τα σχολικά προαύλια ανοιχτά για τους πιτσιρικάδες

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, κι ας μην το έχουμε ακόμα πολυκαταλάβει λόγω καιρικών και... πολιτικών συνθηκών. Εδώ και λίγες εβδομάδες τα σχολεία έχουν κλείσει.

Εκατοντάδες μαθητές όμως επιλέγουν καθημερινά και μέσα στο καλοκαίρι τα προαύλια των σχολείων τους για να παίξουν μπάλα με τους φίλους και να περάσουν ορισμένες ξέγνοιαστες στιγμές μέσα στις διακοπές τους. Ανάλογες φυσικά εικόνες συναντάμε και τα απογεύματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ο συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης αναμφισβήτητα είναι ο αγαπημένος πολλών παιδιών, όσο κι αν οι συνήθειες της νεολαίας χρόνο με το χρόνο αλλάζουν.

Γιατί τα λέμε όμως όλα αυτά; Συζητώντας με έναν γονιό προσφάτως, μας εξέφρασε την απορία του γιατί να είναι κλειδωμένα τα σχολεία πρωί κι απόγευμα, και να αναγκάζονται τα παιδιά να πηδούν τα κάγκελα για να παίξουν.

Ομολογουμένως εύλογη απορία, όσο κι αν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης σε κάποια σημεία της Καλαμάτας. Με τους σχολικούς φύλακες να έχουν γυρίσει στα πόστα τους θα μπορούσε να υπάρξει ωράριο κατά το οποίο οι νεαροί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μπορούν να χρησιμοποιούν τα προαύλια για άθληση - χωρίς αφενός να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να... μπουκάρουν, και υπό την εποπτεία σχολικού φύλακα για παν ενδεχόμενο. 

 

Προφανώς μία τέτοια πρόταση δεν είναι τόσο απλή, καθώς γεννώνται διάφορα ερωτήματα για το ποιος έχει την ευθύνη σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού και άλλες λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημερινή εικόνα με τα κλειδαμπαρωμένα σχολεία μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση δεν είναι, καθώς μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πιτσιρικάδες.