Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 21:23

Δεν μας καίνε αλλά καιγόμαστε από έλλειψη σχεδίου

Γράφτηκε από τον

Δεν μας καίνε αλλά καιγόμαστε  από έλλειψη σχεδίου

Οι θεωρίες συνωμοσίας πωλούν. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον γιατί αποτελούν το τέλειο άλλοθι για να κρυφτούν ανεπάρκειες, αδυναμίες και κραυγαλέες ανικανότητες.

Σύμφωνα με τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται αλλά πάντα πίσω τους κάτι άλλο κρύβεται «βαθύ και μεγάλο» που δημιουργεί τα γεγονότα. Η συνήθης θεωρία συνωμοσίας είχε παλιότερα πρωταγωνιστές τους Αμερικάνους, ενώ τα τελευταία χρόνια τους Γερμανούς, οι οποίοι προφανώς επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τη μεγαλοπρέπεια του ελληνισμού νυχθημερόν συνωμοτούν εναντίον του. Μέσα σε όλα αυτά πάντα παίζουν οι Τούρκοι και γενικώς «τα συμφέροντα» που κάνουν τούτο και το άλλο.

 

Τα σενάρια συνωμοσίας με τις όποιες παραλλαγές και υποσύνολά τους έχουν πάντα στο επίκεντρό τους διάφορους συνδυασμούς γεγονότων άσχετων τις περισσότερες φορές μεταξύ τους. Οι σοβαροφανείς διακινητές της ανοησίας ξεκινούν πάντα με τη ρητορική ερώτηση «είναι όλα αυτά τυχαία;». Προφανώς και δεν είναι όλα τυχαία, αρκεί τα γεγονότα να συνδέονται με λογική και όχι με λογικά άλματα. Από προχθές με αφορμή τις πυρκαγιές ζούμε το ίδιο έργο που ζήσαμε και το καλοκαίρι του 2007 που κάηκε η μισή Ελλάδα και χάθηκαν ζωές δεκάδων πολιτών. Και τότε οι ίδιες μπούρδες διακινούνταν από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια. Από «ασύμμετρες απειλές» και από τσιπάκια στα δέντρα που τα ενεργοποιούσαν πράκτορες, μέχρι κομματικές σκοπιμότητες όπου «το πράσινο έκαιγε το πράσινο», με σύμμαχο το «στρατηγό άνεμο» επιστρατεύτηκαν για να την βγάλουν καθαροί οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το χάος και τα κατάφεραν! Εκτοτε βέβαια αγνοούνται τόσο τα τσιπάκια, όσο και οι εμπρηστές που «έδρασαν με οργανωμένο σχέδιο» μιας και κάτι τέτοιο ποτέ βέβαια δεν υπήρξε.

 

Αυτό επιχειρείται και τώρα. Με την ίδια τακτική και συνταγή επιχειρείται να φορτωθούν τα πάντα σε άλλους, προκειμένου να την βγάλουν καθαροί οι πραγματικοί υπεύθυνοι της καταστροφής. Εχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι δεν μας «καίνε» κάποιοι άλλοι αλλά καιγόμαστε από την ανικανότητα και τον ελλιπή σχεδιασμό. Ο καιρός φέτος ευνόησε τη βλάστηση και άρα δημιούργησε κατάλληλες συνθήκες τόσο για την εκδήλωση όσο και την ανάπτυξη μεγάλων πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται μέρες που υπάρχει αέρας δύσκολα τίθενται σε έλεγχο αν δεν υπάρξει άμεση «οριοθέτησή τους» τα πρώτα λεπτά εκδήλωσής τους. Για να υπάρξει αυτό χρειάζεται σωστός σχεδιασμός ώστε το προσωπικό πυρόσβεσης να επέμβει άμεσα. Οταν οι δυνάμεις έχουν διασπαρεί από δω και από κει με βάση τις πιέσεις που ασκούνται υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μια σχετικά «εύκολη» πυρκαγιά. Το ένα φέρνει το άλλο και έτσι βρισκόμαστε με τεράστιες πυρκαγιές όπου η όποια παρέμβαση είναι αδύνατη. Αυτό έγινε το 2007, αυτό σε μικρότερο βέβαια βαθμό συμβαίνει αυτές τις μέρες.

 

Η Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της καταγράφει πώς διεσπάρησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τις τελευταίες ημέρες. Το πρωί της Κυριακής ζήσαμε ως ωτακουστές στην παραλία την τηλεφωνική «επιστράτευση» ενός πυροσβέστη γιατί οι άλλοι έφυγαν για Ζάκυνθο και είχε μείνει μέσα μόνο ένας οδηγός! Το ίδιο βράδυ αγωνιούσαμε για το αν θα ελεγχθούν έγκαιρα δύο πυρκαγιές σε Γαρδίκι και Ανθεια. Αν ξέφευγαν πότε θα γυρνούσαν οι υπόλοιποι πυροσβέστες από τη Ζάκυνθο; Συμπέρασμα, δεν μας καίνε αλλά καιγόμαστε από έλλειψη σχεδίου. Είναι καιρός να σταματήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας και να δούμε την πραγματικότητα. Πυρκαγιές πάντα εκδηλώνονται και για συγκεκριμένους σε κάθε περιοχή λόγους που δεν είναι βέβαια ζήτημα συνωμοσίας. Είναι λοιπόν καιρός να μην κοιτάζουμε μόνο τον πυροσβέστη αλλά και τις συνθήκες και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πυρκαγιά. Το σβήσιμο της πυρκαγιάς είναι το ένα κομμάτι. Το να μην επαναληφθεί όμως το ίδιο μετά από λίγο καιρό είναι το σημαντικότερο. Είναι η ώρα που πρέπει, βγάζοντας στο ξέφωτο την κοινή λογική, να σταματήσουμε να αναζητούμε φως στο σκοτάδι των συνωμοσιών.

 

 

 

panagopg@gmail.com