Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 21:51

Ο Νίκας και οι άλλοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τι θα κάνει ο Νίκας; Η συγκεκριμένη ερώτηση τίθεται κάθε φορά που πάει κάποιος να συζητήσει τα μελλούμενα σε Δήμο Καλαμάτας και συγκρότηση ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Μεσσηνία.

Οι απαντήσεις που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές· άλλες κρύβουν σκοπιμότητα και άλλες αφέλεια. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, οι οποίες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκυρία αλλά και από τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, ο καθένας μπορεί να πιθανολογεί και να κατασκευάζει σενάρια, προκειμένου να «διαβάσει» τις εξελίξεις στο βαθμό που μπορεί να τις προσδιορίσει.

Η ερώτηση για το τι θα κάνει ο δήμαρχος Καλαμάτας γίνεται ακριβώς για να ετεροπροσδιορίσουν τη στάση τους οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για το δήμο αλλά και το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό. Η λογική απάντηση και η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι ότι ο Νίκας θα κάνει ό,τι τον βολεύει: Αν δει ότι επανεκλέγεται χαλαρά στο δήμο, θα μείνει για μια ακόμα θητεία, διαφορετικά θα αναζητήσει διέξοδο σε Κοινοβούλιο ή Περιφέρεια, αλλά μπορεί να πάει και σπίτι του. Το κλειδί λοιπόν των εξελίξεων είναι το τι θα γίνει στο δήμο και αν θα έχει αντίπαλο - κι αυτό δεν είναι δική του επιλογή, αλλά άλλων. Αν δηλαδή κάποιοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο δήμαρχος για να κινηθούν, το ίδιο κάνει κι αυτός, και όσο όλοι μένουν ακούνητοι κερδίζει αυτός που έχει αυτό που θέλει!

Ετσι, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα δίνεται με μια άλλη ερώτηση: Θα υπάρξει αντίπαλος που θα οδηγήσει το Νίκα σε αποχώρηση από το Δήμο Καλαμάτας; Ποιος μπορεί να είναι αυτός και πότε θα εκδηλωθεί η όποια πρωτοβουλία; Εδώ μπαίνουμε σε έναν νέο γύρο πληροφοριών που διακινούνται και σεναρίων που εξυφαίνονται, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από γεγονότα. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αξιόλογη κίνηση ή εκδήλωση υποψηφιότητας η οποία, θεωρητικά έστω, να απειλεί την παντοδυναμία της πλειοψηφούσας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παντοδυναμία Νίκα δεν μπορεί άλλωστε να απειληθεί μόνο από ένα πρόσωπο, αλλά χρειάζεται μια ομάδα η οποία θα βάζει ένα διαφορετικό, συνολικό πλαίσιο στην πορεία του δήμου.

Πιο αναλυτικά, η υποψηφιότητα Νίκα μπορεί να κλονιστεί μόνο αν υπάρξει μια ομάδα Καλαματιανών οι οποίοι, σε συνδυασμό με έναν αξιόπιστο επικεφαλής, θα βάλει δύσκολα στην αντίπαλη ομάδα, που αποδεδειγμένα μέσα από αλλεπάλληλες νίκες ξέρει μπάλα. Οπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στις δημοτικές εκλογές, δεν φτάνει ένας για να φέρει τη νίκη. Ο επικεφαλής είναι ο παίκτης που δένει την ομάδα και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, αλλά χωρίς ικανούς συμπαίκτες δεν έρχονται νίκες. Αυτό δείχνουν πολλοί να το υποτιμούν, γι' αυτό και χάνουν. Οσο λοιπόν δεν κατεβαίνει στο γήπεδο μια νέα ομάδα με συνοχή και σχέδιο, ο αγώνας θα έχει λήξει από τα αποδυτήρια - και μια εύκολη νίκη κανένας δεν τη χαρίζει αναζητώντας μια πιθανή ήττα.

Η θέση του δημάρχου Καλαμάτας είναι πολιτικά πιο ισχυρή τόσο από αυτή του βουλευτή όσο και από του περιφερειάρχη. Ειδικότερα δε όταν μιλάμε για την περίπτωση να γραφτεί κανείς στην ιστορία ως «ο μακροβιότερος δήμαρχος των νεότερων χρόνων», το κίνητρο είναι ακόμα πιο ισχυρό. Για να αφήσει κάποιος τη συγκεκριμένη θέση πρέπει να έχει πιθανότητα υπουργοποίησης ή όνειρα για μεγάλη πολιτική καριέρα στο μέλλον. Η ηλικία και η πολιτική συγκυρία προσδιορίζουν κάποια από αυτά τα δεδομένα. Αν λοιπόν υπάρχει υπόσχεση για υπουργοποίηση σε ένα καθαρό πολιτικό περιβάλλον, τότε μπορεί ένας δήμαρχος να περάσει στον βουλευτικό στίβο - διαφορετικά μένει εκεί που έχει σίγουρη εξουσία και δόξα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, όπως και κάθε πρόσωπο που ασχολείται με τα κοινά, έχει ως κίνητρο και τη δόξα. Κανένας δεν θέλει να κλείσει την πολιτική του σταδιοδρομία με ήττα. Ολοι όσοι διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις φροντίζουν να φύγουν πριν φθαρούν και... σταλούν στο σπίτι τους από τους πολίτες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι εθισμός που θολώνει την κρίση, γι' αυτό και δεν υπάρχουν συνήθως ορθολογικές αποφάσεις. Οι επιτυχημένοι πολιτικοί που διαθέτουν αντανακλαστικά ξέρουν πότε να κλείνουν κύκλους και πότε να αποχωρούν.

 

 

panagopg@gmail.com