Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 19:42

Ο πολιτικός παραλογισμός μάς οδηγεί ξανά στα βράχια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο πολιτικός παραλογισμός  μάς οδηγεί ξανά στα βράχια

Η χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι το θυμικό και το συναίσθημα είναι πολύ πιο ισχυρά από τη λογική και είναι αυτά που δημιουργούν πολιτικά γεγονότα και καθορίζουν τελικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι τακτικισμοί και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί δημιουργούν διχαστικό κλίμα και θυσιάζουν την ευημερία της χώρας και των πολιτών. Την τελευταία δεκαετία βρισκόμαστε διαρκώς σε ένα σπιράλ πολιτικών τακτικισμών σε βάρος της χώρας και των πολιτών. Η αλήθεια και η λογική έχουν κακοποιηθεί βάναυσα βυθίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών σε κάθε θεσμική έκφραση και σταθερά. Βρισκόμαστε έτσι σήμερα σε ένα σημείο που οι πάντες αμφισβητούν τα πάντα σε κάθε επίπεδο και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Κάποιοι μιλούν για λαϊκό ξέσπασμα κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής τάξης γενικότερα, με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το θέμα το χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εδραιώσει την κυριαρχία του στο χώρο της Κεντροαριστεράς δημιουργώντας αφήγημα…λογικής, εγκαταλείποντας οριστικά τον κόσμο του πολιτικού παραλογισμού, ξεπλένοντας ταυτόχρονα το στίγμα της αναξιοπιστίας που τον συνοδεύει. Οι κινήσεις τακτικισμού οδήγησαν τον κεντροδεξιό Μητσοτάκη να ασπαστεί την ατζέντα των σκληρών δεξιών εγκαταλείποντας τον χώρο του Κέντρου για να εκφράσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματός του. Σχηματικά ο Μητσοτάκης απομακρύνεται από το Κέντρο, το οποίο το πλησιάζει ο Τσίπρας στοχεύοντας ο καθένας σε διαφορετικό κοινό και ακροατήριο. Το ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει λίγο ή πολύ κομματικά θα φανεί στην πορεία. Το πιθανότερο είναι όλοι να επιτύχουν τους επιμέρους στόχους τους με σίγουρο χαμένο τη χώρα, η οποία θα απολέσει άλλη μια ευκαιρία να διευθετήσει ένα ζήτημα που μετατράπηκε σε πρόβλημα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια και μάλιστα πολιτικά και οικονομικά ηγετικό. Η περιχαράκωση και ο εθνοκεντρισμός δεν την μεγαλώνουν αλλά την απομονώνουν και τελικά την μικραίνουν. Η ιστορία των Βαλκανίων είναι γεμάτη από αιματηρές συγκρούσεις και θα έπρεπε να έχουμε διδαχτεί από αυτήν για να αποφεύγουμε να πέφτουμε θύματα των ακραίων φωνών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Εναντι των Σκοπίων ήμασταν και παραμένουμε ο ισχυρός από κάθε πλευρά γείτονας. Με βάση αυτή την πραγματικότητα για όλα υπάρχει λύση αν βλέπεις την ευκαιρία ως ισχυρός και όχι την απειλή ως κακόμοιρος ψευτοπαλικαράς.

Το διαχρονικό πολιτικό αφήγημα δεξιών και αριστερών της «φτωχής πλην τιμίου Ελλάδος» η οποία καταδιώκεται από… θεούς και… δαίμονες έχει δηλητηριάσει την αντίληψη και τη λογική της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Οι πολιτικές αφηγήσεις για τους ξένους που μας φθονούν και θέλουν να μας αγοράσουν, υποδουλώσουν, κλέψουν και κυριαρχήσουν, δίνουν τον τόνο είτε πρόκειται για τις συγκεντρώσεις των ακραίων αριστερών, αριστερών, ακροδεξιών και ψεκασμένων αγανακτισμένων είτε για αυτές των ακροδεξιών και δεξιών… πατριωτών. Στην εσωτερική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει από πατριώτες που κουνούν το δάκτυλο για κλέφτες, λαμόγια, μειοδοσίες, γερμανοτσολιάδες και άλλες θεωρίες που ευδοκιμούν στον συνωμοσιολογικό κόσμο του παραλόγου. Στη δημόσια σφαίρα ο καθένας λέει σχεδόν ό,τι θέλει, κατηγορεί τους πάντες και βγάζει καταδικαστικές αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Στον πολιτικό κόσμο τον τόνο δίνουν στην κυριολεξία τα νούμερα και οι γραφικοί.

Η κατρακύλα δυστυχώς δεν έχει τελειωμό. Εκεί που είπαμε ότι πήραμε το ακριβό μάθημα στην αντιμνημονιακή αυταπάτη βγάλαμε από τις ντουλάπες τα φαντάσματα και τα λάβαρα της δεκαετίας του ‘90. Ο πρωθυπουργός αντί να επιδιώξει πολιτική συνεννόηση μετατρέπει σε προνομιακό συνομιλητή του τον Αρχιεπίσκοπο, λες και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν χριστιανός ορθόδοξος και θα έκλεβαν οι Σκοπιανοί τον άγιο! Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα προτάσσουν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον κόντρα σε κάθε πολιτική λογική. Οικονομική κρίση, εθνικισμός και παραλογισμός κάθε μορφής ξανά στο προσκήνιο για μια νέα σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο νομίζουν όσοι βλέπουν μπροστά τους μια πρόσκαιρη νίκη. Τα κομματικά παιχνίδια με τη φωτιά δεν θα κάψουν τους πρωταγωνιστές αλλά όλους μας. Μια χώρα σε βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση εύκολα αποσταθεροποιείται και αποσυντίθεται. Η επιστροφή στη λογική και τη σοβαρότητα έχει έτσι άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα.

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER