Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 13:50

Ανίκανοι ή υπηρέτες άνομων συμφερόντων;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Την ώρα που η τρόικα πιέζει για μείωση του μισθολογικού κόστους, εργαζόμενοι και εργοδότες καλούνται και πάλι να πληρώσουν και πάλι τη “ζημιά” επειδή το κράτος αδυνατεί να πατάξει την  ανασφάλιστη εργασία. 
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου  Κουτρουμάνη, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φραγγίδη το πρώτο εννεάμηνο του 2011 τα κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) , πραγματοποίησαν 12.112 ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου έγιναν έλεγχοι είναι 43.949 και ο αριθμός ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 12.823. Από τους 12.823, οι 5.623 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 38,30% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 14.681 για τις επιχειρήσεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Οι Ελληνες ανασφάλιστοι και μη καταχωρισμένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 7.200, ποσοστό 24,60% των 29.268 συνολικά ημεδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.
Οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, και είναι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια- ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, καθαριότητα, κατασκευές...
Γιατί λοιπόν δεν παραιτείται ο υπουργός αφού έχει αποτύχει στο έργο του; Γιατί δεν πάει σπίτι του αφού δεν μπορεί να πατάξει την ανασφάλιστη εργασία; Η απάντηση είναι απλή. Ο υπουργός θεωρεί ότι δεν είναι αποτυχημένος καθώς  παράγει έργο απαντώντας στις... ερωτήσεις των βουλευτών. Ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι καταγραφή της ανασφάλιστης εργασίας. Απαντά στους βουλευτές ότι 3 στους 10 εργαζόμενους παραμένουν ανασφάλιστοι και δεν ντρέπεται. Αξιος ο μισθός του και ο μισθός εκείνων που τον φιλοξενούν στα τηλεοπτικά παράθυρα και δεν τον ρωτούν για τα στοιχεία της ντροπής.
Ποιος πληρώνει τους μισθούς της ντροπής του υπουργού και τις ασφαλιστικές εισφορές των ανασφάλιστων; Και αυτή η απάντηση είναι απλή. Τις πληρώνουν οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι και οι συνεπείς  επιχειρηματίες. Ας δούμε λοιπόν με ένα παράδειγμα πώς τα συνήθη υποζύγια  πληρώνουν τις εισφορές των ανασφάλιστων και γιατί αν δεν παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία θα χάσουν το 13ο και 14ο μισθό τους: Υποθέτουμε ότι μια οικονομία πληρώνει για συντάξεις 100 ευρώ και ταυτόχρονα απασχολεί 10 εργαζόμενους. Για λόγους ευκολίας θα υποθέσουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές πάνε για πληρωμή συντάξεων και δεν χρησιμοποιούνται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε αυτή την οικονομία όταν είναι και οι 10 εργαζόμενοι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν  εισφορές για την πληρωμή συντάξεων 100/10= 10 ευρώ. Αν όμως οι  3 εργάζονται χωρίς ασφάλεια οι υπόλοιποι 7 καλούνται να πληρώσουν  100/7=14,2 ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα συνήθη υποζύγια πληρώνουν 4,2 ευρώ παραπάνω το μήνα επειδή οι “αετονύχηδες” δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και επειδή ο Κουτρουμάνης δεν μπορεί να τους πιάσει. Εμείς όμως ας συνεχίσουμε τους υπολογισμούς. Αν πολλαπλασιάσουμε τα επιπλέον 4,2 ευρώ επί 12 μήνες θα διαπιστώσουμε ότι πληρώνουμε 50,4 ευρώ το χρόνο. Ουσιαστικά πληρώνουμε το χρόνο 5 μήνες... επιπλέον επειδή ο Κουτρουμάνης είναι ανίκανος και δεν μπορεί να συλλάβει τους “αετονύχηδες”. Εστω λοιπόν ότι ο κάθε εργαζόμενος της παραπάνω οικονομίας αμείβεται με 20 ευρώ. Το μισθολογικό κόστος μαζί  με τις εισφορές είναι  20 ( μισθός ) + 14,2 (ασφαλιστικές εισφορές)= 34,2 ευρώ. Οι ανταγωνιστές πωλούν τα προϊόντα στην τιμή των 30 ευρώ και για αυτό η δική μας οικονομία πρέπει να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 4,2 ευρώ. Οι λύσεις είναι δύο. 'Η να εξαλειφθεί η ανασφάλιστη εργασία ώστε να μειωθούν οι εισφορές ή να μειωθεί ο μισθός. Μαντέψτε τι είπε στην τρόικα η κυβέρνηση; Οτι θα εξαλείψει την ανασφάλιστη εργασία. Ομως μετά από 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα. Οπότε ποια λύση μας έχει μείνει; Σωστά μαντέψατε. Θα κοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός επειδή οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών είναι ανίκανες. Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι κυβερνήτες δεν είναι ανίκανοι και ότι απλώς υπηρετούν τα συμφέροντα των αετονύχηδων πελατών τους που δεν πληρώνουν εισφορές. Ανίκανοι ή υπηρέτες άνομων συμφερόντων; Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την απάντηση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι συνέπειες παραμένουν ίδιες και θα τις πληρώσουν τα... συνήθη υποζύγια.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 19:41

NEWSLETTER