Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 20:58

Οι προσωπικές επιθέσεις της μαύρης συσκότισης

Γράφτηκε από τον

Οι προσωπικές επιθέσεις της μαύρης συσκότισης

 

Η αντιπαράθεση σε επίπεδο Περιφέρειας είναι εδώ και χρόνια εκτός πολιτικού πλαισίου. Δεν μιλάμε για πολιτικό πολιτισμό -αυτό αποτελεί άγνωστη έννοια- αλλά για ένα μίνιμουμ σεβασμού του πολιτικού αντιπάλου και της διαδικασίας διαλόγου.

Οσοι βρέθηκαν απέναντι στην περιφερειακή αρχή, πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και δημοσιογράφοι, δέχθηκαν σφοδρότατη επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς. Λοιδορήθηκαν, απαξιώθηκαν, και σε μια σειρά υποθέσεις οι θιγόμενοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προστατευτούν.

Δεν πρόκειται για έναν ή δύο, αλλά σχεδόν για όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, αριστερούς και δεξιούς, πρώην συνεργάτες ή αντιπολιτευόμενους. Οποιος έθετε «ενοχλητικά» για την περιφερειακή αρχής ζητήματα, αντί απαντήσεων δεχόταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, για σχετικά και άσχετα ζητήματα που έφταναν πάντα σε προσωπικό επίπεδο. Ο Θανάσης Πετράκος, ο Νίκος Γόντικας, ο Νίκος Πατσαρίνος, η Ελένη Αλειφέρη και ο Περικλής Μαντάς έχουν να θυμηθούν και να διηγηθούν πολλές επιθέσεις, που ξεπερνούν τα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εμείς θυμόμαστε δακρύζοντας τα όσα υπέστη ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης.

Το δόγμα που επικρατεί και εφαρμόζεται είναι το «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση…», Και αυτό ακολουθείται κατά γράμμα. Ερωτά, για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος για την πορεία των έργων, και αντί απαντήσεως λαμβάνει ένα λογύδριο περί διαπλοκής των μέσων ενημέρωσης και νταβατζήδων που θέλουν να διαφεντεύουν την Πελοπόννησο - να πάρουν δηλαδή την εξουσία από τον ένα και αναμφισβήτητο... ηγεμόνα! Αν κάνει το λάθος να διαφωνήσει, θα λάβει και ένα δωρεάν... μάθημα δημοσιογραφίας, η οποία θα είναι αποδεκτή στον ηγεμόνα.

Ρωτάει ο Γόντικας για την ανάγκη σκοπιμότητας των δαπανών δημοσιότητας, και μετά από ένα ταχύρρυθμο μάθημα περί κομμουνισμού του ζητείται να ανοίξει και τον τραπεζικό του λογαριασμό! Ζητάει ο Πατσαρίνος εξηγήσεις για την πορεία των έργων που υλοποιεί συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, και καλείται να απολογηθεί για το πού δουλεύει η κόρη του! Αντιδρά ο Πετράκος για τη μονάδα βιοαερίου, και κατηγορείται για υποκίνηση επεισοδίων... μέχρι και για δολοφονική ενέργεια!

Ακόμα και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που κάλεσε σε απολογία τους «αντάρτες» του κόμματός του, καλείται να αποδείξει ότι... δεν ενδιαφέρθηκε για την ανάληψη κάποιου έργου από κάποια κρητική εταιρεία!

Αν ταυτόχρονα σκεφτεί κανείς ποιοι είναι αυτοί τα ζητούν όλα αυτά, κινδυνεύει να παραφρονήσει!

Η μπάλα έχει χαθεί κυριολεκτικά μετά την αποκάλυψη του κοριού στο γραφείο της Ελένη Αλειφέρη, που οδήγησε στην αποχώρηση από την παράταξη Τατούλη τόσο τη δική της όσο και του Περικλή Μαντά - και ταυτόχρονα οριστικοποίησε το διαζύγιο με τη Ν.Δ. Τα όσα έχουν ειπωθεί από τότε κι άλλα τόσα που υπονοούνται, θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες. Οι δικαστές καλούνται να βρουν την άκρη τόσο για τον κοριό όσο και για τις αλληλοκατηγορίες. Θα μάθουμε στο μέλλον ποιες είναι οι αλήθειες, ποια τα ψέματα και οι συκοφαντίες. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά δυστυχώς θα ξεκαθαρίσουν δικαστικά πολύ αργότερα απ' ό,τι απαιτεί ο πολιτικός χρόνος. Θα έχουν δηλαδή γίνει εκλογές και οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν ποια είναι η αλήθεια και ποιος ο μύθος, και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καθένας θα κουνάει προεκλογικά τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές αναμένεται όξυνση της πόλωσης. Οι ευχές για πολιτικό πολιτισμό και συζήτηση των ουσιαστικών προβλημάτων δεν έχουν κανένα νόημα, μιας και ζητάς από κάποιους να απαρνηθούν τη φύση τους. Οι εκλογές στην Περιφέρεια θα γίνουν με όρους πόλωσης και ακραίων χαρακτηρισμών. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να βγαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης να μιλά για το υπαρκτό πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων, και αντί να απαντήσει ο περιφερειάρχης όπως επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός αλλά και το θεσμικό βάρος του αξιώματος, να απαντούν και μάλιστα απαξιωτικά οι διορισμένες… αντιπεριφερειάρχισσες. Αυτό δείχνει πολλά, και για το πώς θα πορευτούμε αλλά και για το τι θα ακολουθήσει μόλις φουντώσει για τα καλά η εκλογική μάχη και μπουν στον αγώνα και οι υποψήφιοι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι η αλλαγή τρόπου διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οταν δεν μπορεί να γίνει μια κανονική συζήτηση με όρους στοιχειώδους σεβασμού και ευπρέπειας, υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα της δημοκρατίας. Ενας θεσμός που δεν λειτουργεί με όρους δημοκρατίας έχει πρόβλημα. Η πλειοψηφία είναι αναγκασμένη να δέχεται την αυστηρή, ακόμα και την άδικη, κριτική γιατί είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της. Διαχειρίζεται τα λεφτά των πολιτών, γι' αυτό και οφείλει να λειτουργεί με όρους απόλυτης διαφάνειας, δίνοντας κάθε φορά αναλυτικές και, αν μπορεί, πειστικές εξηγήσεις. Οι καβγάδες, οι χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις έχουν μοναδικό στόχο να συσκοτίσουν και να παραπληροφορήσουν, προκειμένου να ασχολούμαστε με όλα τα άλλα εκτός από τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 22:18