Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 14:59

Νέοι κανόνες για τα δημόσια έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νέοι κανόνες για τα δημόσια έργα

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας τέθηκε το μεγάλο ζήτημα της παραγωγής δημοσίων έργων. Οπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Βασίλης Τζαμουράνης, δεν μπορεί να συνεχίζεται η διαδικασία των μεγάλων εκπτώσεων ως μοναδικό κριτήριο στην παραγωγή δημοσίων έργων.

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, όσοι έρχονται σε επαφή με την παραγωγή δημοσίων έργων συμφωνούν ότι χρειάζεται μια συνολικά διαφορετική πολιτική. Ολοι συνομολογούν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργολάβοι που διαθέτουν τσάντα αλλά ούτε ένα φτυάρι, δεν μπορεί να δίνονται εκπτώσεις πέρα και έξω από κάθε λογική και δεν μπορεί ένα έργο να σέρνεται επί σειρά ετών με διαρκείς παρατάσεις και αναθεωρήσεις χωρίς συνέπειες για κανέναν.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα πρέπει να δει από μηδενική βάση το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μέτρα μπορούν να ληφθούν, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Η απλοποίηση των διαδικασιών σε όλο το στάδιο της παραγωγής δημοσίων έργων και η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων είναι από τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Σε ένα σύστημα που υπάρχουν απλοί κανόνες και οι όποιες διαφορές εκδικάζονται άμεσα, δεν μπορούν εύκολα να υπάρξουν παρασιτικές λειτουργίες. Οταν τα έργα δημοπρατούνται μόνο ηλεκτρονικά, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για σκόπιμες ή πραγματικές αβλεψίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναβολές στην εκτέλεση και διεκδίκηση επιπρόσθετων χρημάτων, όταν η όποια διαφωνία λύνεται άμεσα και αντικειμενικά, τότε θα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σύστημα το οποίο θα παράγει έργα και όχι μαύρο χρήμα. Το χρήμα της διαπλοκής και του παρασιτισμού αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από τη δημιουργία ισχυρών θεσμών και αδιάβλητων διαδικασιών. Οποιοι νομίζουν ότι δεν φταίνε οι δομές αλλά μόνο κάποια κακά ή διεφθαρμένα πρόσωπα, αν δεν κοροϊδεύουν συνειδητά τους πολίτες, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι το σύστημα και τους αγγέλους τούς κάνει διαβόλους.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 14:30

NEWSLETTER