Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 13:16

Παραλιακή ζώνη με γενναίες παρεμβάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με εκπροσώπους του Αστικού ΚΤΕΛ για το πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία στο τμήμα της Ναυαρίνου μεταξύ Φάρων και Ακρίτα, το οποίο πρόκειται να μονοδρομηθεί, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να πορευτεί η δημοτική αρχή στο μεγάλο ζήτημα του παραλιακού μετώπου.

Θα ακολουθήσει κατά βάση την τακτική που ακολούθησε και η προηγούμενη: Θα κινηθεί φοβικά και συντηρητικά, με βάση το τι λένε ή τι θέλουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη, και όχι το τι έχει ανάγκη η πόλη ή τι επιτάσσει το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών.

Το Αστικό ΚΤΕΛ όπως και οι επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης βεβαίως και έχουν λόγο, άποψη και θέση. Δεν έχουν όμως μόνο αυτοί. Και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του όποιος πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με την παραλιακή ζώνη. Ολοι κάτι έχουν να πουν και να συνεισφέρουν σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Συναντήσεις όπου η είδηση είναι ότι... έγινε η συνάντηση, και σκεπάζει σκοτάδι το τι υποστήριξε η κάθε πλευρά, δεν προσφέρουν πολλά πράγματα.

Το σημαντικό είναι η δημιουργία ενός παραλιακού μετώπου ελκυστικού για τους πολλούς: ντόπιους, αλλά και επισκέπτες της χώρας, της πόλης και της παραλίας. Η δημιουργία δηλαδή ενός παραθαλάσσιου μετώπου που θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή.

Εχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι μια δημοτική αρχή που θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο θα πρέπει να προβεί σε μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη που θα αφορά το κέντρο και την παραλία, και θα έχει ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμων τρόπων μετακίνησης. Θα στοχεύει δηλαδή στη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, των ποδηλάτων και των μαζικών μέσων μεταφοράς, σε βάρος του αυτοκινήτου. Μία τέτοια μεγάλη μελέτη θα αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των αστικών λεωφορείων και θα προσδιορίζει και τον τρόπο κίνησής τους. Το να μαζεύονται διάφοροι και να λέει ο καθένας τη γνώμη του για το πού πρέπει να περάσει το λεωφορείο, με βάση την εμπειρική του αίσθηση ή διαίσθηση, δεν νομίζουμε ότι έχει και μεγάλη σχέση με σχεδιασμό σύγχρονης πόλης. Μοιάζει περισσότερο με σχεδιασμό φούρνου του Χότζα!

Για να συμβεί βέβαια το οτιδήποτε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας έχει κλείσει τον κύκλο του στη σημερινή του μορφή. Το φετινό καλοκαίρι ήταν απολύτως ενδεικτικό για το πού πηγαίνουν τα πράγματα. Χρειάζεται λοιπόν μια μεγάλη συζήτηση για το πώς πρέπει να είναι ένα παραλιακό μέτωπο σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα, που βρίσκεται σε τροχιά ανοδικής τουριστικής ανάπτυξης. Η δε συζήτηση, για να έχει νόημα και να καταλήγει κάπου, θα πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα αναπτυξιακά σενάρια. Να παρουσιαστούν δηλαδή συγκεκριμένες λύσεις για το πώς θα είναι τα μαγαζιά, πώς θα αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, πώς θα κινούνται τα αυτοκίνητα και οι πεζοί, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά και το χρώμα συνολικά της παραλιακής ζώνης.

Οταν λοιπόν παρουσιαστούν με συγκεκριμένο τρόπο τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες λύσεις, θα μπορούσε να αναπτυχθεί τοπικά ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα κατέληγε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Με βάση άρα το πώς θέλουμε να είναι το παραλιακό μέτωπο, θα μπορούσαν στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η νέα δημοτική αρχή, αν ενδιαφέρεται να αφήσει το δικό της στίγμα στην πόλη, θα πρέπει μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει εφαρμόσει μια άλλη αναπτυξιακή φιλοσοφία στο παραλιακό μέτωπο. Οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη δημοτική αρχή: με περισσότερο θάρρος και αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον. Καλές οι αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί, αλλά δεν αρκούν για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης. Η ανατολική παραλία της Καλαμάτας χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια δειλή μονοδρόμηση μεταξύ Φαρών και Ακρίτα. Αν αυτό κατανοηθεί από το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθεί αναπτυξιακά το παραλιακό μέτωπο. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με συσκέψεις για το πού θα στρίψει ένα τεράστιο λεωφορείο, για το αν θα κυκλοφορούν ποδήλατα και πεζοί μαζί στα πεζοδρόμια και το τι κολονάκια θα φυτεύουμε για να μην προσγειώνονται τροχοφόρα πάνω στις ξαπλώστρες!

Η παραλιακή ζώνη όμως έτσι δεν πάει πουθενά - και αυτό καλό είναι να το αντιληφθούν όλοι, και κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκεί.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 20:49