Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 19:14

Μάχες για το μέλλον και όχι για το παρελθόν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μάχες για το μέλλον και όχι για το παρελθόν

Η Τριφυλία είναι μία δυναμική οικονομικά περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα.

Η περιοχή όμως ακολουθεί ταυτόχρονα την υπόλοιπη δημογραφική μείωση που παρατηρείται σε όλη τη χώρα και τη Μεσσηνία. Οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια στα τρία ημιαστικά κέντρα -Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Κυπαρισσία- και σε 5-6 κεφαλοχώρια θα συγκεντρώνεται το σύνολο του πληθυσμού όλης της Τριφυλίας.

Η Τριφυλία συρρικνώνεται πληθυσμιακά παρότι συνεχίζει να αποτελεί μία παραγωγική περιοχή με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Την ίδια ώρα μία σειρά από δομές του κράτους αλλά και των τραπεζών περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς γίνεται από τη μια μεριά η περιοχή τους να αναπτύσσεται οικονομικά και από την άλλη να συρρικνώνεται σε κρίσιμες δομές και υπηρεσίες, όπως είναι οι τράπεζες, τα δικαστήρια και το νοσοκομείο.

Η εξήγηση βρίσκεται βέβαια στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, μιας και η μεταβολή των δημογραφικών χαρακτηριστικών αλλά και η ευκολία των μετακινήσεων και της επικοινωνίας δημιουργούν νέα δεδομένα στην οργάνωση υπηρεσιών. Ο καθένας βλέποντας τα πράγματα από την πλευρά του έχει δίκιο, οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής ορθά θέλουν να παραμείνουν αυτά τα οποία είχαν, από την άλλη μεριά η ανάγκη δημοσιονομικού περιορισμού οδηγεί στο συμμάζεμα των δομών. Η αναζήτηση κοινής συνισταμένης δεν είναι απλή υπόθεση. Ο λαϊκισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος και γιγαντώνεται όταν καλλιεργείται το αίσθημα της εγκατάλειψης. Η Τριφυλία όμως δεν θέλει περιχαράκωση και υπεράσπιση ξεπερασμένων δομών, χρειάζεται άρση της απομόνωσης. Χρειάζεται δρόμους διασύνδεσης και όχι τοίχους περιχαράκωσης. Ενα μεγάλο και ηχηρό αίτημα, η κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα, έπρεπε να ενώνει και να κινητοποιεί. Οσο το μεγάλο αυτό έργο υποδομής καθυστερεί, τόσο θα δίνονται μάχες οπισθοφυλακής για να επιστρέψει ένας αποσπασμένος γιατρός ή για να προσληφθεί ένας ακόμη δικαστικός υπάλληλος. Ετσι δεν λύνεται όμως κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της περιοχής, τον άλλο χρόνο θα μετατεθεί ξανά ή θα πάρει σύνταξη ένας άλλος γιατρός ή ένας άλλος υπάλληλος. Η Τριφυλία χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής για το μέλλον και όχι υπεράσπιση ξεπερασμένων δομών και σχημάτων.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 15:10

NEWSLETTER