Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 22:25

Να βρουν αυτά που ενώνουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να βρουν αυτά που ενώνουν

 

Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας υπάρχει ένταση με προσωπικές επιθέσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς.

Οι συνεδριάσεις θυμίζουν περισσότερο καφενειακούς διαλόγους και αντιπαραθέσεις παρά θεσμική συζήτηση σε ένα βουλευόμενο όργανο. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτά είναι πολυτέλειες και αυτό που έχει σημασία είναι ποιος θα πει τους καλύτερους χαρακτηρισμούς και ποιος θα χρησιμοποιήσει τις πλέον ακραίες εκφράσεις κατά των αντιπάλων του. Είναι προφανές ότι κάνουν λάθος όχι για λόγους ευγενείας ή πολιτικής ορθότητας, αλλά για την επίτευξη αποτελέσματος. Οι συζητήσεις στα συμβούλια για να φέρνουν αποτέλεσμα για τους πολίτες πρέπει να υπακούν στους κανόνες της θεσμικής σοβαρότητας. Τα συμβούλια δεν γίνονται για να ανταλλαγούν χαρακτηρισμοί αλλά για να συζητηθούν τα προβλήματα και να προταθούν λύσεις. Οταν αυτό δεν συμβαίνει χαμένος βρίσκεται τελικά ο πολίτης.

Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του νομού, είναι κυρίως αγροτικός και έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και στον τουρισμό. Η ενοποίηση των τριών ημιαστικών κέντρων δεν έχει επιτευχθεί κοινωνικά και πολιτικά και αυτό αποτελεί στοιχείο διαρκών εντάσεων και αντιπαραθέσεων. Οι τοπικές αντιθέσεις, οι διαφορετικές φιλοσοφίες, αλλά και η αδυναμία ανάδειξης μιας τοπικής ηγεσίας που να ενώνει όλη την περιοχή, έχουν μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε άσκηση προσωπικού τσαμπουκά. Τα προβλήματα δεν λύνονται βέβαια έτσι και αυτό όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό απ’ όλους. 

Η παρούσα δημοτική αρχή πήρε υψηλό ποσοστό στις εκλογές, αλλά δυσκολεύεται να τρέξει στοιχειωδώς τα ζητήματα του δήμου μιας και δεν κατάφερε να συγκροτήσει μια ισχυρή πλειοψηφία σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Η προσωρινή πλειοψηφία που προσπάθησε να δημιουργήσει, διαλύθηκε εξαιρετικά γρήγορα και όσο περνάει ο καιρός θα δυσκολεύεται περισσότερο στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερες εντάσεις. Η απώλεια της ψυχραιμίας δεν είναι καλός σύμβουλος. Η δημοτική αρχή χρειάζεται να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει να βρει  αυτά που ενώνουν. Οι χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις δεν οδηγούν πουθενά, ο πολιτικός πολιτισμός είναι αναγκαίος για να επιτευχθούν οι συναινέσεις και να πάνε τα πράγματα μπροστά. Η Τριφυλία χρειάζεται αυτούς που μπορούν να ενώσουν και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER