Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 22:40

Τα έργα γεμίζουν το εκλογικό ταμείο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοτική αρχή κρίνεται πάντα από τα έργα τα οποία υλοποιεί. Τον ψηφοφόρο δεν τον ενδιαφέρει ποιος σχεδίασε το έργο και ποιος εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, αλλά ποιος ολοκλήρωσε το έργο. Το σημαντικό δηλαδή είναι ποιος παραδίδει ένα λειτουργικό και χρήσιμο έργο στους κατοίκους μιας περιοχής. Η παραγωγή δημόσιων και δημοτικών έργων στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια, με αποτέλεσμα να χάνεται το νήμα της αρχής και τα πάντα να κρίνονται εκ του τελικού αποτελέσματος.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι κάθε δημοτική αρχή έχει εκλογικό όφελος από την ολοκλήρωση ενός έργου, όποιος κι αν ήταν αυτός που το είχε προετοιμάσει. Η επισήμανση αυτή θεωρούμε ότι είναι αναγκαία γιατί βλέπουμε διάφορους τέως να ξιφουλκούν για την πατρότητα των έργων, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τη δόξα τελικώς θα την πάρουν αυτοί οι οποίοι θα τα υλοποιήσουν. Τους κατανοούμε, αλλά δυστυχώς για αυτούς έτσι είναι: Το μεγάλο μέρος της δόξας το παίρνει αυτός που κόβει την κορδέλα.

Στο Δήμο Καλαμάτας η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου παρέλαβε ένα πλήθος έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχει το δύσκολο έργο της υλοποίησης. Η υλοποίηση δεν είναι απλή υπόθεση, μιας και πάντα υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες χρειάζονται διευθέτηση προκειμένου να τρέξει ένα έργο.

Το πιο σημαντικό έργο υποδομής για την Καλαμάτα, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, είναι ο νέος αγωγός ύδρευσης από τις πηγές του Πηδήματος. Το έργο έχει εγκατεστημένο εργολάβο αλλά η υλοποίηση δεν προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα σε σχέση με την όδευση του αγωγού εντός της πόλης. Έχει εγκαταλειφθεί η αρχική πρόβλεψη της μελέτης για διέλευση του αγωγού μέσω της οδού Αθηνών, για λόγους όχλησης και ταλαιπωρίας των κατοίκων, και φαίνεται πως επιλέγεται η λύση της Νέας Εισόδου. Και αυτή όμως η λύση θα προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα – και το σημαντικότερο, αυξάνει τα χιλιόμετρα του αγωγού με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον οικονομικό κόστος. Πώς θα καλυφθεί το επιπρόσθετο κόστος; Μήπως θα έπρεπε να επιλεγεί άλλη λύση, οικονομικότερη; Είναι δυνατόν να έχει ξεκινήσει ο αγωγός και να παραμένουν “στον αέρα” τόσο σημαντικές εκκρεμότητες; Έργα όπως ο αγωγός ύδρευσης μπορεί να μην επιφέρουν άμεσα εκλογικά αποτελέσματα, αποτελούν όμως μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ο νέος αγωγός ύδρευσης είναι ένα τεράστιο έργο υποδομής, το οποίο αν συνδυαστεί με την κατασκευή νέας δεξαμενής θα λύσει για πολλά χρόνια το ζήτημα της ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Στον τομέα των αναπλάσεων σε κέντρο και Παραλία, τα έργα όλο ξεκινούν αλλά μπουλντόζα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Όλα τα έργα ανάπλασης αποδίδουν εκλογικά όταν ολοκληρωθούν σε εύθετο χρονικό διάστημα και το τελικό αποτέλεσμα είναι λειτουργικό και αισθητικά θελκτικό. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να κινήσει τα συγκεκριμένα έργα. Η προηγούμενη περιπέτεια με την ανάπλαση της Ιατροπούλου αφαιρεί τα άλλοθι και αυξάνει την ευθύνη, προκειμένου να τεθούν και να εφαρμοστούν κανόνες κατά την εκτέλεση των έργων ανάπλασης.

Οι αναπλάσεις σε Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη και πλατεία Υπαπαντής είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κέντρου, τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη μετέπειτα χρήση. Η στάθμευση θα είναι το μόνιμο πρόβλημα, ενώ στη φάση της κατασκευής οι έμποροι δεν θα ανεχτούν πολυήμερο κλείσιμο. Η Αναγνωσταρά υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα, όμως δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και παραμένει ζητούμενο το πότε αυτό θα συμβεί.

Στην πλατεία Υπαπαντής αναμένεται η εγκατάσταση εργολάβου, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ανασκαφής στο σημείο που έχει οριστεί από το ΚΑΣ. Η ανασκαφή δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αυτό δημιουργεί προβληματισμό σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης της ανάπλασης στον μητροπολιτικό ναό της πόλης.

Στην Παραλία η παρέμβαση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και το στοίχημα είναι να τελειώσει πριν το επόμενο καλοκαίρι. Η ανάπλαση στο συγκεκριμένο τμήμα της Ναυαρίνου θα ανοίξει το μεγάλο ζήτημα της συνολικής ρύθμισης της κυκλοφορίας σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Οι ρυθμίσεις στην Παραλία αναγκαστικά θα βρεθούν απέναντι σε παγιωμένες αντιλήψεις και ενδεχομένως θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται έτοιμη να προτείνει και να εφαρμόσει, λίγο πριν τις εκλογές, κάτι το οποίο ενδέχεται να έχει εκλογικό κόστος.

Έχουμε κι άλλη φορά υποστηρίξει ότι το μέλλον της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου συνδέεται με το αν θα καταφέρει να υλοποιήσει τα έργα που βρήκε έτοιμα και με χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο αγωγός ύδρευσης, τα έργα αναπλάσεων, το Ανοιχτό Θέατρο, είναι τα σημαντικότερα από αυτά. Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και κάθε μέρα που περνά έχει διπλό βάρος και πολλαπλό κόστος.

panagopg@gmail.com