Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 22:23

Μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεσσηνία τη Δευτέρα γίνεται για να ανακοινωθούν οι δράσεις της κυβέρνησης στην Πελοπόννησο και ειδικότερα οι παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Είμαστε στο μέσο της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και από δω και πέρα οι εκλογές είναι πιθανές με κάθε αφορμή και ευκαιρία. Η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να τις διαψεύδει και η αντιπολίτευση να τις ξορκίζει, αλλά το ενδεχόμενο των εκλογών από εδώ και στο εξής είναι πολύ πιθανό. Όταν είσαι μπροστά στις δημοσκοπήσεις και έχεις το αποκλειστικό δικαίωμα να κάνεις όποτε θέλεις εκλογές, αυτές μπορούν να γίνουν όποτε θεωρείς ότι σε βολεύουν. Η περιοδεία του πρωθυπουργού το κατακαλόκαιρο δείχνει την πρόθεση να κρατιέται ζεστό το εκλογικό ακροατήριο. Άλλωστε όπως είναι γνωστό οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, απλώς ανακοινώνονται και ο Σεπτέμβρης είναι κοντά.
Πέρα όμως από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, υπάρχουν και τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι ανακοινώσεις για τα αγροτικά θέματα σε μία Περιφέρεια κατεξοχήν αγροτική θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες πολιτικές στα προϊόντα της περιοχής. Εδώ υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο έχει κάτι να πει ο πρωθυπουργός στους αγρότες. Οι ικανοποιητικές τιμές στο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελούν ένα κίνητρο για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, αλλά οι αγρότες έχουν μάθει πλέον ότι η τιμή εξαρτάται από τις εξελίξεις συνολικά στις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Βεβαίως όταν κάποιος παίρνει παραπάνω λεφτά στην τσέπη του είναι ευχαριστημένος και εύκολα χειροκροτεί. Τη συγκεκριμένη όμως χρονική περίοδο υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική και είναι η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και η ενίσχυση της απόσυρσης σταφίδας, όπου ο αρμόδιος υπουργός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής. Δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί και προτίθεται να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα, αλλά φοβούμαστε ότι δεν θα πει τίποτα και θα περιοριστεί σε γενικότητες, οι οποίες έχουν κουράσει και τους πλέον ένθερμους χειροκροτητές. Οι επιδοτήσεις προϊόντων λόγω Covid δεν αποτελούν πολιτική για τα αγροτικά προϊόντα αλλά διαχείριση μιζέριας.
Στο μεγάλο ζήτημα των αγροτικών υποδομών που έχει να κάνει με την ανάγκη άρδευσης των καλλιεργειών και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, μιας και εμβληματικές επενδύσεις της περασμένης δεκαετίας, όπως το Φιλιατρινό φράγμα, μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν μπορούν να ξεκολλήσουν τα απαραίτητα έργα. Είναι ντροπή να επισκεφθείς μία περιοχή και να μην έχεις τη δυνατότητα να ανακοινώσεις ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος. Αυτό αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επίσκεψη στην Τριφυλία.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης υπάρχει και η μονάδα διαχείρισης σκουπιδιών. Εδώ προφανώς θα επιβεβαιωθεί η στήριξη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο έργο είναι λύση ανάγκης και η υλοποίησή του αποτελούσε μονόδρομο για την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή. Η Πελοπόννησος είναι η τελευταία Περιφέρεια της χώρας που αποκτά ολοκληρωμένη διαχείριση και αυτό είναι το μόνο θετικό.
Μένουν τέλος τα μεγάλα έργα υποδομής και οι εμβληματικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Στα οδικά έργα η αναφορά του πρωθυπουργού την Τρίτη στη Βουλή για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος δεν συνεισέφερε τίποτα το καινούργιο, μιας και είναι αυτά που κάθε φορά αναπαράγονται από πηγές του υπουργείου Υποδομών. Εντύπωση προκαλεί πάντως η πρωθυπουργική αναφορά για Καλαμάτα - Ριζόμυλος και όχι για Καλαμάτα- Μεθώνη. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό σηματοδοτεί κάτι ή πρόκειται για φραστικό λάθος και ως εκ τούτου θα έχει ενδιαφέρον η νέα τοποθέτηση. Η επίσκεψη στην Τριφυλία θεωρούμε ότι θα συνδεθεί με ανακοίνωση για το Καλό Νερό - Τσακώνα. Αν και αυτή τη φορά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να θεωρούμε τελειωμένη υπόθεση το συγκεκριμένο έργο. Με το αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν αναμένεται κάτι καινούργιο πέρα από την επανάληψη των υποσχέσεων για παραχώρηση. Ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα ενταχθεί και στα γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή μετάβαση. Αν υπάρχουν κάποιες καινούργιες ειδήσεις θα προκύψουν από τον ενεργειακό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πελοπόννησο είναι σημαντική και αυτό γιατί κινητοποιεί τα υπουργεία και θέτει στο τραπέζι τα ζητήματα της περιοχής. Ακόμα και η ανάγκη για ανακοινώσεις βγάζει από τα συρτάρια παλιότερες εξαγγελίες και αναγκάζει τους υπουργούς να δουν τα επιμέρους ζητήματα και να παρουσιάσουν την πρόοδο σε καθετί που έχει εξαγγελθεί. Ο απολογισμός θα γίνει βεβαίως την επόμενη εβδομάδα και αφού έχουμε μπροστά μας το σύνολο αυτών που θα ειπωθούν και το ύφος των δεσμεύσεων. Είναι προφανές ότι καμία επίσκεψη πρωθυπουργού δεν έχει λύσει τα προβλήματα μιας περιοχής, αλλά είναι γνωστό πως στο ελληνικό πρωθυπουργικό σύστημα οι συγκεκριμένες επισκέψεις επιταχύνουν πάντα το κυβερνητικό έργο. Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, κρατάμε μικρό καλάθι και μακάρι να διαψευστούμε.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 22:23

NEWSLETTER