Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 20:50

Ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ο πρωταγωνιστικός ρόλος του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού αλλά και τα βασικά σημεία των ομιλιών και των τοποθετήσεών του για τα τοπικά θέματα είχαν τη σφραγίδα του περιφερειάρχη. Παρά τις προσπάθειες τοπικών βουλευτών και άλλων παραγόντων της Ν.Δ. να “πλασαριστούν” σε διάφορα ζητήματα δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Χαρακτηριστική είναι η αποτυχία της προσπάθειας του βουλευτή Αρκαδίας να “νομιμοποιήσει” μέσω εγκαινίων από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένη επένδυση στο φυσικό αέριο.

Κερασάκι στην τούρτα της σύμπλευσης Μητσοτάκη - Νίκα αποτέλεσε η συνάντηση των δύο χωρίς την παρουσία τρίτων. Συνάντηση στην οποία προφανώς συζητήθηκε η πορεία προς τις εκλογές και βέβαια η εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όλα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, με Μητσοτάκη πρωθυπουργό ο Νίκας θα είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ενθουσιάζει το σύνολο των παραγόντων της Ν.Δ. Τα κόμματα όμως είναι δημιουργική άθροιση παραγόντων και στρατηγικών και σε θέματα επιλογής προσώπων τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο τον έχει πάντα ο αρχηγός.

Ο Νίκας τόσο ως δήμαρχος όσο και ως περιφερειάρχης είναι γνωστό ότι δεν τα πάει καλά με υποδείξεις. Είναι “δύσκολος” στη συνεργασία και έχει τη δική του αντίληψη για τα πράγματα -κι αυτό προκαλεί κόντρες και αντιδράσεις. Υπάρχει ειδικότερα ένα σύστημα στην Τρίπολη που δεν θέλει με τίποτα παραμονή για μια ακόμη θητεία του Νίκα στην Περιφέρεια. Το γιατί και το πώς θα πρέπει να αναζητηθεί στο βάθος του χρόνου, τις δομές και τους μηχανισμούς που είχαν αναπτυχθεί και λειτουργούν στην Περιφέρεια. Στο σύστημα αυτό το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν και διάφοροι άλλοι που δεν… έλαβαν όσα προσδοκούσαν. Η συμμαχία των “αδικημένων” εδώ και καιρό φτιάχνει κλίμα κατά του περιφερειάρχη κυρίως στο εσωτερικό της Ν.Δ. Το μήνυμα προχθές στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι έξυπνοι το κατάλαβαν, οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το πιστέψουν.