Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 21:40

Η πολιτική παρακμή ως κανονικότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τον μπελά τους βρήκαν δύο αστυνομικοί της Τροχαίας, οι οποίοι μπάζωσαν με τσιμέντο αυτοβούλως λακκούβα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κω - Χωρίων. Οι αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο γιατί είχε προκληθεί ατύχημα λόγω της λακκούβας. Από το σημείο περνούσε μια ιδιωτική μπετονιέρα και οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον οδηγό να ρίξει λίγο τσιμέντο για να μην υπάρξει νέο ατύχημα. Ο άνθρωπος ανταποκρίθηκε, οι αστυνομικοί πήραν ένα φτυάρι και έκλεισαν τη λακκούβα. Μετά ξεκίνησαν τα ωραία.
Το γεγονός πήρε δημοσιότητα στα social media και επέφερε αρνητικά σχόλια κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία δεν είχε κλείσει έγκαιρα τη λακκούβα. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αντί να ευχαριστήσει τους αστυνομικούς και τον οδηγό της μπετονιέρας, καυτηρίασε τη στάση των αστυνομικών! Με κείμενό του μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρωτιέται αν “μία πράξη "αυτοδικίας" μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης”. Κατηγόρησε δηλαδή τους αστυνομικούς για αυτοδικία και παράβαση καθήκοντος! Οι αστυνομικοί κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και μάλλον γλίτωσαν τα χειρότερα γιατί το θέμα πήρε διάσταση πανελλαδικά.
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης, που δεν μπορεί να κλείσει έγκαιρα τη λακκούβα και ζητά τα ρέστα από αυτούς που «αυτοδικώντας» απέτρεψαν ένα ατύχημα, επανεξελέγη περιφερειάρχης τον Οκτώβριο από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 66,3%! Ο «σοφός λαός» προφανώς κάτι ξέρει περισσότερο απ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους και ας κυκλοφορεί σε δρόμους με επικίνδυνες λακκούβες!
Η αντίδραση του περιφερειάρχη στο συγκεκριμένο γεγονός δείχνει αφενός αλαζονεία και αφετέρου προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προκειμένου να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Η κοινωνία να μην συζητά το γεγονός της λακκούβας και πόσο απλό είναι να κλείσει, αλλά το γιατί την έκλεισαν οι αστυνομικοί. Ο στόχος να υπονοηθεί πως το γεγονός υπερτονίστηκε για να πληγεί ο λαοπρόβλητος περιφερειάρχης. Η μέθοδος γνωστή και αν κρίνουμε από τα ποσοστά των εκλογών εξόχως αποτελεσματική.
Το συγκεκριμένο γεγονός μάς δείχνει το πώς κινούνται μια σειρά από παράγοντες της αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες. Δημιουργούν μια επικοινωνιακή φούσκα και δομούν ένα σύστημα, μέσα από το οποίο ελέγχουν τα πάντα. Όποιος τολμήσει να χαλάσει το κυρίαρχο αφήγημα, όταν δεν βρίσκεται κατηγορούμενος απομονώνεται και αποκλείεται από το κυρίαρχο σύστημα. Στο σύστημα αυτό μετέχουν οικονομικοί παράγοντες, μέσα ενημέρωσης, ιερωμένοι και κρατικοί λειτουργοί. Ένα τεράστιο δίκτυο σε τοπικό επίπεδο, με το οποίο κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί και να το κλονίσει.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η ερντογανοποίηση και η πουτινοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής ξεκινά από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα πανίσχυρα συστήματα που δομούνται σε μια σειρά περιπτώσεων είναι απολύτως διακριτά. Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές διάφοροι αυτοδιοικητικοί, είναι αντικειμενικά αναντίστοιχα με την παραγωγή έργου και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες. Ένας περιφερειάρχης, για παράδειγμα, που έχει δρόμους με επικίνδυνες λακκούβες δεν μπορεί να παίρνει 66% -αυτό είναι κόντρα σε κάθε πολιτική λογική.
Τη λακκούβα, τα σκουπίδια, την τραγική έλλειψη σε βασικές δομές τα βλέπει καθημερινά ο κάθε πολίτης και δυσφορεί. Το γιατί δεν αποτυπώνεται στην κάλπη η δυσφορία χρειάζεται προφανώς διερεύνηση. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: Ο ένας έχει να κάνει με τις μικρές προσδοκίες, που οδηγούν στην αποχή και την παραίτηση. Ο άλλος με την προσδοκία ότι μέσω του φίλου και του γνωστού θα μπει και αυτός στο σύστημα της εξυπηρέτησης και της προστασίας. Τα πράγματα στην πολιτική είναι κυνικά, αλλά πάντα πολύ απλά.
Τα πολιτικοοικονομικά συστήματα σπάζουν μόνο όταν οι πολίτες δουν μια λογική και ασφαλή διέξοδο. Όταν οι χαμηλές προσδοκίες δώσουν τη θέση τους στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Όσο αυτό δεν συμβαίνει θα μας κυβερνούν διάφοροι τύποι, που θα εγκαλούν αυτούς που έκλεισαν τη λακκούβα και δεν θα βρίσκονται οι ίδιοι κατηγορούμενοι γιατί την είχαν αφήσει ανοικτή. Η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η πολιτική παρακμή ως κανονικότητα.

panagopg@gmail.com