Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 21:28

Οι νέοι πολιτικοί χρειάζονται λεφτά

Γράφτηκε από τον

Οι νέοι πολιτικοί χρειάζονται λεφτά

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στη συνέντευξη του Παναγιώτη Νίκα, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες στην «Ε», λέγονται πολλά και ενδιαφέροντα. Ο πρώην περιφερειάρχης αναφέρεται σε αυτά που έκανε στη διάρκεια της αυτοδιοικητικής του διαδρομής και αυτά που χρειάζεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά είναι σημαντικά, γιατί μιλά με τη γνώση της διαδρομής και απελεύθερος από διαφόρων τύπων εξαρτήσεις. Τον Νίκα «δεν τον κρατά κανένας», και αυτό φαίνεται από την άνεση με την οποία αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα. Στην ίδια συνέντευξη ξεδιπλώνονται και οι πολιτικές του αντιλήψεις για σημαντικά τοπικά αναπτυξιακά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας αλλά και με την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Μιλώντας με τον Παναγιώτη Νίκα και τους πολιτικούς νεότερης γενιάς καταλαβαίνεις αμέσως τις διαφορές και αντιλαμβάνεσαι ότι έχουμε περάσει σε άλλη εποχή. Οι πολιτικοί της προηγούμενης γενιάς ανέβηκαν σκαλί - σκαλί τα αξιώματα, γνωρίζουν τα θέματα της αυτοδιοίκησης, πρόσωπα και πράγματα της τοπικής κοινωνίας, σε βάθος. Έχουν απόψεις που μπορούν να τις υποστηρίξουν και να συνομιλήσουν για όλα χωρίς να φοβούνται την αντιπαράθεση και την κόντρα. Η καινούργια γενιά είναι σε ένα σελοφάν πολιτικής ορθότητας, που ορίζεται από επικοινωνιακούς κανόνες. Τα περισσότερα θέματα πολιτικής τα τρέχουν σύμβουλοι και ειδικοί, ενώ οι ίδιοι ασχολούνται μόνο με την εικόνα τους και τις μετρήσεις για το πόσο δημοφιλής είναι η κάθε απόφαση.
Ο Παναγιώτης Νίκας αποτελεί έναν από τους τελευταίους πολιτικούς της παλιάς γενιάς, με τα καλά της και τα κακά της. Η ιστορία θα καταγράψει το αποτύπωμά του στα τοπικά πράγματα, όπως και όλων των υπολοίπων. Η διαπίστωσή του πως «όλο και περισσότερο ισχυροί οικονομικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στα πολιτικά μας πράγματα» αποτελεί μια πραγματικότητα, που διαμορφώνει τα δεδομένα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για να κάνει κάποιος πολιτική με τους νέους όρους απαιτείται μια στρατιά συμβούλων και αγορασμένου χώρου και χρόνου στα μέσα ενημέρωσης, διαφορετικά τις απόψεις και τις ιδέες του θα τις μαθαίνουν μόνο οι γνωστοί και οι φίλοι του. Η νέα πολιτική χρειάζεται λεφτά, που όποιος τα «επενδύει» προσδοκά πολλαπλάσιο όφελος επιστροφής. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και με αυτή θα πορευόμαστε όλοι τα επόμενα χρόνια. Το πού θα οδηγήσει, θα το μάθουμε όταν έρθει ο λογαριασμός.

panagopg@gmail.com