Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 19:30

Πρώτα καθαρίζονται οι δρόμοι και μετά τα οικόπεδα

Γράφτηκε από τον

Πρώτα καθαρίζονται οι δρόμοι και μετά τα οικόπεδα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν οι πυρκαγιές, που ξεσπούν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα την κατάσταση, παρ’ ότι έχουν ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ ταυτόχρονα έχει μεταβληθεί η ελληνική ύπαιθρος. Όταν τους προηγούμενους μήνες έχουν επικρατήσει συνθήκες που έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη ξερόχορτων και την ημέρα της φωτιάς πνέουν ισχυροί άνεμοι, είναι φυσιολογικό η πυρκαγιά να μην μπορεί να σβήσει. Όποιος και να κυβερνά, όποιος και να είναι πρωθυπουργός ή υπουργός.
Πέρα όμως από τις καιρικές συνθήκες, στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πλέον και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η μείωση των αγροτών και η ελαχιστοποίηση των κτηνοτρόφων έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη καύσιμης ύλης, εκεί που παλιότερα υπήρχαν φυσικές αντιπυρικές ζώνες. Τα ακαλλιέργητα χωράφια και οι αβόσκητοι βοσκότοποι λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της φωτιάς. Το να ζητά κάποιος να καθαριστούν τα οικόπεδα και τα χωράφια από τα ξερόχορτα και να δηλωθεί το «έργο» σε μια πλατφόρμα, είναι εκτός πραγματικότητας. Ποιος να καθαρίσει και τι; Δύσκολα πράγματα, αν όχι ανεφάρμοστα. Το να καθαριστούν τα οικόπεδα γύρω από τα σπίτια στους οικισμούς είναι το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί και αυτό με μεγάλη προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για να φτάσουμε όμως στην κινητοποίηση των ιδιωτών θα πρέπει να προηγηθεί το καλό παράδειγμα από την πλευρά του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Όταν σχεδόν όλοι οι δρόμοι, δημοτικοί και επαρχιακοί, στη Μεσσηνία είναι πνιγμένοι από τα ξερόχορτα, πώς ζητάς να καθαριστεί το οικόπεδο του υπερήλικα στο χωριό; Όταν δεν μπορείς να στείλεις το τρακτέρ που διαθέτεις ως φορέας να περάσει με τον καταστροφέα να σπάσει τα ξερόχορτα, που λειτουργούν ως προσάναμμα στην άκρη του δρόμου, περιμένεις να το κάνει ο ιδιώτης πληρώνοντας; Η Ελλάδα δεν καίγεται για να μπουν ανεμογεννήτριες, όπως υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι νέας εσοδείας, αλλά γιατί δεν μπορούν να γίνουν μικρές κινήσεις, που δείχνουν υπευθυνότητα και νοικοκυροσύνη. Ο πολίτης δεν χρειάζεται επίπληξη και επιβολή, αλλά το θετικό παράδειγμα -και αυτό είναι που απουσιάζει. Οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να καταστρέφουν όσο κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και δεν κάνουμε μικρά βήματα, όπως να κόβονται έγκαιρα τα χορτάρια στους δρόμους.

panagopg@gmail.com