Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 21:00

Αυτόνομη διαχείριση των πολιτιστικών υποδομών

Γράφτηκε από τον

Αυτόνομη διαχείριση των πολιτιστικών υποδομών

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση αρκετών χρόνων, και αν δεν υπάρξει κάποιο νέο απρόοπτο, φαίνεται πως πριν τον Δεκαπενταύγουστο θα παραδοθεί σε χρήση το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας. Ο νέος χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις μιας και διαθέτει 2.000 θέσεις και έχει εύκολη πρόσβαση και τεράστιο πάρκινγκ. Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή αποκτούν έναν σημαντικό χώρο για καλοκαιρινές παραστάσεις κάθε είδους και για όλα τα γούστα. Η συγκεκριμένη υποδομή έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες και να αναβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή.

Το ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με την αξιοποίηση των υποδομών, έτσι ώστε αυτές να «βγάζουν» τα λεφτά τους και παράλληλα να προσφέρουν σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Η διαχείριση μέχρι τώρα υποδομών, όπως το Μέγαρο Χορού, είναι προβληματική, ενώ ο δήμος βάζει κάθε χρόνο τεράστια ποσά για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται διαφορετικός τρόπος διαχείρισης, ενώ υπάρχει και σχετική μελέτη για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Το Μέγαρο Χορού μαζί με το Ανοιχτό Θέατρο χρειάζονται κοινή διαχείριση από έναν ξεχωριστό φορέα, ο οποίος θα αξιοποιεί παραγωγικά τις συγκεκριμένες υποδομές.

Το πώς μπορεί να γίνει αυτό περιγράφεται από τη μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού, την οποία εκπόνησε η εταιρεία Planet και τη δαπάνη κάλυψε η Εθνική Τράπεζα -με μέριμνα του αείμνηστου τότε διευθύνοντα συμβούλου Αλέξανδρου Τουρκολία- και έχει παραδοθεί στο δήμο από το 2014. Τώρα γιατί πέρασαν τόσα χρόνια και δεν αξιοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, ας μην το σχολιάσουμε. Επειδή όμως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επικαιροποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη με την ένταξη και του Ανοιχτού Θεάτρου, έτσι ώστε να υπάρχουν και άλλες δυνατότητες αξιοποίησης και των δύο υποδομών όλο τον χρόνο.

Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η διαχείριση αυτών των χώρων είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία, η οποία πρέπει να ανατεθεί σε ειδικούς, με βασικό γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητά τους αλλά και την προσέλκυση σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων. Οι χώροι αυτοί δεν είναι για να πουλάνε εξυπηρέτηση οι δημοτικοί παράγοντες στην πλάτη των δημοτών, που πληρώνουν τον λογαριασμό για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους. Αν αυτό γίνει κατανοητό, όλα τ’ άλλα είναι εύκολα.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ελκυστικές αναπλάσεις μόνο στις μακέτες