Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 21:13

Ελκυστικές αναπλάσεις μόνο στις μακέτες

Γράφτηκε από τον

Ελκυστικές αναπλάσεις μόνο στις μακέτες

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Υποτίθεται ότι γίνεται ανάπλαση και αυτό που φαίνεται πως προκύπτει, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Ένας στενός δρόμος στρωμένος με κυβόλιθους, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν «κύματα». Ένας μικρός κυκλικός κόμβος, που οι περισσότεροι τον καβαλάνε, για να στρίψουν. Υψομετρικές διαφορές και ασυνέχειες, που δύσκολα γίνονται αντιληπτές για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητά τους. Συνολικά προκύπτει κάτι που εκτός από μη ελκυστικό, φαίνεται πως δεν είναι και λειτουργικό.

Το ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η επιλογή της μελέτης για το συγκεκριμένο έργο. Κανένας δεν πήρε χαμπάρι τι θα γινόταν; Τώρα που όλοι βλέπουν ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα που διαμορφώνεται, δεν υπάρχει διαδικασία διόρθωσης και προσαρμογής; Σαν να μην έφταναν αυτά, το έργο έχει σταματήσει από τον Μάρτιο και η περιοχή παραμένει εργοτάξιο λόγω προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και τη γραφειοκρατική διευθέτηση ζητημάτων του έργου. Είναι δυνατόν να παραμένει η περιοχή σε αυτή την κατάσταση τόσους μήνες; Πόσο ακόμα θα παραμείνει η συγκεκριμένη εικόνα σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της Καλαμάτας;

Όλα αυτά περιγράφουν το συνολικότερο πρόβλημα που υπάρχει με την παραγωγή έργων στο Δήμο Καλαμάτας. Δεν είναι το μόνο έργο που έχει προβλήματα κατά την εκτέλεση. Το συγκεκριμένο ίσως να έχει τις μικρότερες μέχρι τώρα καθυστερήσεις, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί κανείς δεν ξέρει αν θα κάνει νέο ρεκόρ. Όλα αυτά δεν προκύπτουν βεβαίως τυχαία. Τα έργα σχεδιάζονται βιαστικά, με βασικό γνώμονα την αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης. Στόχος η απορρόφηση των πόρων και τίποτε άλλο. Τα χρήματα ξοδεύονται, αλλά δεν προκύπτει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία.

Στα χαρτιά και στις μακέτες οι αναπλάσεις φαίνονται ωραίες και ελκυστικές, μόλις όμως εφαρμόζονται στο έδαφος αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι αστοχίες. Η διόρθωση των αδυναμιών κατά τη φάση εκτέλεσης ενός έργου και η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι το κρίσιμο στοιχείο που καθορίζει την αποτελεσματικότητα. Το έλλειμμα είναι φανερό. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει λύση ούτε αντανακλαστικά που θα διορθώνουν εμφανείς αδυναμίες και παραλείψεις. Έτσι πάμε και… όπου βγει. Αν και όλοι υποπτευόμαστε πλέον πού οδηγεί η συγκεκριμένη πρακτική.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επείγουν άμεσες λύσεις για νερό και σκουπίδια