Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 18:00

Στο Μαξίμου για το Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον

Στο Μαξίμου για το Πύργος - Τσακώνα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το τραγικό τροχαίο στην Ελαία φέρνει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατασκευής αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα. Αν δεν είχε προκύψει η οικονομική κατάρρευση της χώρας και εκτελείτο κανονικά η σύμβαση παραχώρησης, ο δρόμος σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί. Ακόμα όμως και μετά την κρίση, αν ο δρόμος ξεκινούσε ξανά, όπως έγινε με τον Ε65, σήμερα θα βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του, αν δεν είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία.
Το ερώτημα είναι γιατί το Πάτρα - Τσακώνα δεν αντιμετωπίστηκε με την ίδια αντίληψη όπως ο Ε65. Η απάντηση βρίσκεται στην αδιαφορία των τοπικών πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι διαχρονικά έχουν ως προτεραιότητα τις προσωπικές εξυπηρετήσεις και όχι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής. Προτιμούν να πωλούν χρωματιστές χάντρες στους ιθαγενείς με την κατασκευή πλατειών και γηπέδων σε άδεια χωριά από την προώθηση μεγάλων έργων. Πάνω σε αυτή την πρακτική ευδοκιμούν βολικές δικαιολογίες, όπως οι παρατηρήσεις για τη χάραξη του δρόμου από το ΣτΕ και βέβαια η ανάλυση κόστους - οφέλους, που κατά έναν παράδοξο τρόπο είναι αρνητική μόνο για το συγκεκριμένο έργο και όχι για άλλα ανά την Ελλάδα. Αλήθεια, ποιο είναι το κόστος των χαμένων ζωών στον δρόμο - καρμανιόλα και πόσο αποτιμάται;
Οι δικαιολογίες και η αδιαφορία δεν έχουν πλέον καμία θέση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Υποτίθεται ότι από τις αρχές του χρόνου είναι έτοιμες οι μελέτες και τα εναλλακτικά σενάρια διέλευσης της «Ολυμπίας Οδού» για τη χάραξη του δρόμου στα τμήματα, που υπάρχουν αντιρρήσεις από το ΣτΕ. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να επιδιώξουν μια μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να προκριθεί η τελική λύση και να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Η ευθύνη για τον δρόμο δεν μπορεί να χάνεται στους διαδρόμους του υπουργείου Υποδομών, στο οποίο είναι φανερό ότι προκρίνονται άλλα έργα. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο ανώτατο πλέον επίπεδο και να πάρει θέση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η διασύνδεση των δύο αυτοκινητόδρομων και η ασφάλεια στις μετακινήσεις στη νότια Πελοπόννησο δεν μπορεί να περιμένει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες δικαιολογίες και καθυστερήσεις.

panagopg@gmail.com