Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 14:44

Τουριστικές επενδύσεις ανάπτυξης και αισιοδοξίας.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα τελευταία χρόνια, και παρά την οικονομική κρίση που πλήττει όλο τον Ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο, η Μεσσηνία έχει μια αξιοθαύμαστη αύξηση στην τουριστική κίνηση. Δεν είναι υπερβολή, αντιθέτως αποτυπώνει την πραγματικότητα, ο ισχυρισμός που διατυπώνεται από πολλές πλευρές, ότι η περιοχή μπήκε επιτέλους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τι συνέβη την τελευταία πενταετία; Απέκτησε ιστορία, καλύτερες ακτές ή κλίμα η περιοχή; Προφανώς και όχι. Αυτό που συνέβη ήταν η λειτουργία μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης με ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλά στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Η επένδυση αυτή λειτούργησε ως κράχτης και έφερε επισκέπτες στην περιοχή, διάσημους και άσημους. Με βαριά πορτοφόλια αλλά και ελαφριά που θέλουν απλώς να δουν, έστω από μακριά, τι είναι αυτό το μέρος για το οποίο ακούν και διαβάζουν.

 

 

Η θεωρία βέβαια της μιζέριας βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, υποστηρίζοντας ότι οι επισκέπτες μένουν «μαντρωμένοι» και έτσι δεν διαχέεται ο πλούτος στην περιοχή. Η άποψη αυτή δεν αντέχει βέβαια σε κριτική γιατί συγκρούεται με τη λογική και την πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν κλεισμένοι τουρίστες που δεν πάνε πουθενά, ειδικά όταν μιλάμε για τουρίστες υψηλού εισοδήματος που δεν τρώνε το πρωινό για μεσημεριανό. Πέρα όμως από αυτό, οι θέσεις εργασίας και τα υποστηρικτικά άλλα επαγγέλματα που στηρίζουν αυτές τις μονάδες διαχέουν το εισόδημα σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής. Το σημαντικότερο, πέρα από τους τουρίστες που μένουν μέσα στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πολλοί άλλοι που ακολουθούν την τάση και τη φήμη επιλέγουν για διακοπές την περιοχή. Αυτό έχει γίνει σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αυτό συμβαίνει τώρα και στη Μεσσηνία. Οι μεγάλες επενδύσεις ανοίγουν δρόμο και δίνουν ευκαιρίες και σε άλλες μικρότερες να κερδίσουν. Η σύνδεση, για παράδειγμα, της Καλαμάτας μέσω του αεροδρομίου της με σειρά ευρωπαϊκών πόλεων είναι μια πραγματικότητα που δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες άλλες μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

 

Στη δημόσια συζήτηση είναι δυστυχώς αναγκαίο να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, ότι ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Οι επενδύσεις είναι αυτές που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, κινούν την οικονομία και τελικώς αναδιανέμουν τον πλούτο. Στον τουρισμό και γενικότερα στον τομέα των υπηρεσιών μόνο με μεγάλες επενδύσεις, στοχευμένες στην ποιότητα, μπορεί να υπάρξει συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε μια παγκόσμια αγορά, όπως αυτή του τουρισμού, έχει μέλλον όποιος είναι  πιο ανταγωνιστικός σε τιμή και ποιότητα. Αυτός θα επιζήσει. Οι άλλοι θα αναμένουν μάταια να φανούν στον ορίζοντα τουρίστες και θα υποδέχονται στην καλύτερη περίπτωση εναλλακτικά ταγάρια μπατίρηδων. Η πραγματικότητα στον οικονομικό τομέα είναι σκληρή και η επαφή μαζί της είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει μια κοινωνία.

 

Η ανακοίνωση νέων μεγάλων επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, για τα επόμενα χρόνια, αποτελεί γεγονός τεράστιας σημασίας για την περιοχή. Οι νέες επενδύσεις που ετοιμάζονται θα αναπτυχθούν σε μια παρθένα τουριστικά περιοχή που είναι όμως πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και τον εθνικό δρόμο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα είναι υψηλών προδιαγραφών και θα απευθύνονται οικονομικά σε μεσαία εισοδήματα. Η κίνηση αυτή δίνει νέες δυνατότητες στην περιοχή. Κάνει πιο εύκολη την κατάκτηση του στόχου επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που είναι το κλειδί για την βιοσημότητα μικρών και μεγάλων παράλληλων επενδύσεων. Η ανακοίνωση των επενδύσεων εμπεριέχει, τέλος, ένα ακόμα πιο σημαντικό και αισιόδοξο μήνυμα, πως οι θυσίες των τελευταίων χρόνων δεν θα πάνε χαμένες. Υπάρχει φως διεξόδου από τη μιζέρια. Ότι έστω και αργά, με λάθη και πισωγυρίσματα, με λαϊκισμούς και τζάμπα μαγκιές, στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Θα καταφέρουμε δηλαδή να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, στον οποίο και η ίδια θα ανήκει.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com