Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 21:47

Η εκκωφαντική σιωπή κομμάτων και βουλευτών για τη Συκική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η εκκωφαντική σιωπή κομμάτων και βουλευτών για τη Συκική

Το ενοχλητικό στην υπόθεση της Συκικής είναι ότι τα πράγματα συνεχίζουν την πορεία τους χωρίς κανένας να παρεμβαίνει. Τι και αν το δικαστήριο έβγαλε απόφαση με την οποία έκρινε ότι η συγκρότηση της Συκικής, ως πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, δεν έγινε με βάση αυτά που προβλέπει ο νόμος; Κανένας δεν ταράχτηκε. Αντίθετα μάλιστα, το Δ.Σ του συνεταιρισμού, που από το δικαστήριο κρίθηκε ότι δεν έχει τηρήσει τις διαδικασίες, αποφάσισε νέες διαδικασίες οι οποίες είναι ουσιαστικά η επανάληψη των παλιών. Ενδέχεται βέβαια να υπάρξει νέα προσφυγή και μετά από 3-4 χρόνια να κριθούν πάλι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν εκτός πλαισίου και βέβαια στο τέλος να φτάσουμε στο γνωστό «απίδια φαγωμένα, κάτσε μέτρα τις ουρές τους».

 

 

Επειδή κάποιοι θεωρούν ότι τρώμε βελανίδια, ας δούμε πώς μετατράπηκε – πριν από μερικές εβδομάδες - σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό η κλαδική οργάνωση Αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ. Η  μετατροπή  συντελέστηκε  με την αυτοδίκαιη εγγραφή όλων των αμπελουργών , οι οποίοι ήταν μέλη των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ. Να σημειωθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα - μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που δεν επιθυμούσαν την αυτοδίκαιη εγγραφή τους ως μέλη του νέου κλαδικού αγροτικού συνεταιρισμού  το δήλωναν εγγράφως στον συνεταιρισμό στον οποίο ήταν μέλη. Με δυο λόγια, η αντίθετη διαδικασία από αυτή που ακολουθεί η Συκική, και βέβαια ούτε 300ευρα,  ούτε 500ευρα για εγγραφή. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής ακολούθησε η γενική συνέλευση, εγκρίθηκε το νέο καταστατικό,  ορίστηκε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και προκηρύχτηκαν εκλογές για το οριστικό νέο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης. Έτσι γίνεται όταν επιδιώκεις τη συμμετοχή όλων των παραγωγών. Όταν επιδιώκεις αποκλεισμούς, βάζεις αλμυρές συμμετοχές και ζητάς εγγραφές μέσα σε 5 μέρες!

 

Το ζήτημα πλέον δεν είναι τι κάνει η διοίκηση της Συκικής. Αυτό είναι πλέον καθαρό για όποιον διαθέτει στοιχειώδη αίσθηση των πραγμάτων. Το ερώτημα είναι τι κάνουν τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής. Οι κυβερνητικοί παράγοντες – από την πλευρά της ΝΔ - να υποθέσουμε ότι κάνουν πλάτες στους κομματικούς και προσωπικούς τους φίλους και σιωπούν. Οι άλλοι του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν κατάλαβαν τι παιζόταν στη συγκεκριμένη οργάνωση και περιορίζονταν στα ψίχουλα, ακόμα και όταν ήταν κραταιό κόμμα. Τώρα θα ξυπνήσουν; Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μάλλον τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, αν κρίνουμε από κάποιες πρόσφατες επισκέψεις και την εκκωφαντική σιωπή στο ζήτημα της μετατροπής. Οι υπόλοιποι είναι γνωστό ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, οπότε …η ζωή συνεχίζεται. Κανένας δεν ζητά την παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών. Η άσκηση δε κοινοβουλευτικού ελέγχου μπορεί να γίνεται για ψύλλου πήδημα αλλά για το συγκεκριμένο… μούγκα στη στρούγκα. Δεν θέλει η αντιπολίτευση να φέρει σε δύσκολη θέση τον αρμόδιο υπουργό ή μήπως το θέμα είναι μικρότερης σημασίας από κάτι αστειότητες οι οποίες κατατίθενται ως επίκαιρες ερωτήσεις καθημερινά;

 

Το ζήτημα της Συκικής όπως υποστηρίζουμε, εδώ και πολλά χρόνια, είναι κομβικό στο να πάψει η περιοχή να κρέμεται από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Η παραγωγή ξερού σύκου αλλά και η προώθηση της εμπορίας νωπών σύκων και γλυκών μπορούν να υποστηριχτούν από μια οργάνωση όπως η Συκική. Μια οργάνωση που έχει έσοδα περίπου 1 εκ ευρώ το χρόνο από τα ενοίκια μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας, που μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις, αν λειτουργήσει και διοικηθεί από κατάλληλους ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Τα πάντα εξαντλούνται στο μικρό και το επιδοτούμενο. Δεν κοιτάζουμε τι μπορεί να γίνει πέρα από το συνηθισμένο, αναλαμβάνοντας και το απαιτούμενο ρίσκο. Προτιμούμε το μικρό και το λίγο. Καταναλώνοντας ενοίκια στη συντήρηση μηχανισμών. Αναπαράγοντας τα ίδια πρόσωπα, πολλές φορές και του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Αυτή η πρακτική έχει χρεοκοπήσει. Όποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα οφείλει με αυτές τις πρακτικές να συγκρουστεί.

 

Υ.Γ.Μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου στη"Ε" το Σάββατο 25 Οκτωβρίου  υπήρξε επιστολή καταγγελίας των διαδικασιών από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να κάνουν πως δεν συμβαίνει τίποτα. Το ίδιο δηλαδή που κάνει και η διοίκηση της ΣΥΚΙΚΗΣ που κατά τα λοιπά  θα διορθώσει το "λάθος" με την επανάληψη της ίδιας διαδικασίας! 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com

 

 


NEWSLETTER