Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 14:21

Πόσα ψάρια πιάνει ο ψαράς;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πόσα ψάρια πιάνει ο ψαράς;

 

Το επόμενο διάστημα – και με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξει σε συμφωνία η διαπραγμάτευση με τους δανειστές - θα πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά από δεσμεύσεις που θα οδηγούν στον εξορθολογισμό των δαπανών . Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές με τις οποίες θα απελευθερώνονται οι δυνάμεις της οικονομίας,  προκειμένου να υπάρξει συνολική επανεκκίνηση της χώρας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και βέβαια θα υπάρξει προοπτική να βρουν δουλειά οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι.

 

 

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία είναι απολύτως προσδιορισμένο και ορίζεται από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.   Όπως φάνηκε μέσα από τις αναταράξεις της τελευταίας περιόδου καλά και ωραία τα πολλά λόγια αλλά αναγκαστικά, στο τέλος, τα πάντα καταλήγουν σε ένα διαταύτα.  Το οποίο, όπως και να ονοματιστεί, δεν μπορεί να είναι άλλο από την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Στις κυβερνήσεις δεν κρίνονται οι  καλές και αγαθές προθέσεις αλλά η αποτελεσματικότητα. Το πόσα ψάρια δηλαδή πιάνει ο ψαράς.

 

Με την προϋπόθεση ότι θα κλείσει άμεσα  η συμφωνία, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Το σύνθημα δεν μπορεί να δοθεί παρά με την επιτάχυνση των μεγάλων έργων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Τα έργα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία για την περιοχή μας, μιας και αφορούν τόσο την Ολυμπία Οδό όσο και την ολοκλήρωση της κατασκευής του περιφερειακού της Καλαμάτας.

 

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός ουσιαστικά δεν είπε τίποτα για τα μεγάλα οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά περιορίστηκε σε μια γενικόλογη αναφορά για «μια μεγάλη διαρθρωτική τομή». Η τομή αυτή σύμφωνα με τον υπουργό θα αφορά τον τρόπο τιμολόγησης, διαχείρισης και τη διαφάνεια των έργων, ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε  «μεγάλη μεταστροφή από τα μεγάλα στα μικρά και μεσαία έργα, αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα θέσει τους νέους διάφανους κανόνες με τους οποίους θα ξέρουμε ότι τα χρήματα του δημοσίου πάνε για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται». 

 

Είναι προφανές, από αυτά που ευστόχως παραλείφτηκαν να εξαγγελθούν,  ότι οι συμβάσεις παραχώρησης  θα τρέξουν, γιατί, εκτός των άλλων,  μόνο μέσω αυτών μπορούν να απορροφηθούν κονδύλια από την Ε.Ε. Μέσα, λοιπόν, στο πλαίσιο των εξαγγελιών και προφανώς πάντα με διασφάλιση των όρων της διαφάνειας και της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, καλό θα ήταν από αύριο οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για την επέκταση της σύμβασης για τον περιφερειακό της Καλαμάτας. Αν ξεκινήσει η συζήτηση άμεσα, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι να επιτευχθεί η έγκριση της σύμβασης  από τη Βουλή και να μην χαθεί χρόνος για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού για την περιοχή έργου. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της εξαγγελίας και του διακηρυγμένου  προσανατολισμού σε μικρά και μεσαία έργα, τα τμήματα Τσακώνα - Καλό Νερό, Καλαμάτα – Πύλος- Μεθώνη καθώς και το Ριζόμυλος – Κορώνη πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση και κατασκευή.

 

Έχουμε μπει σε μια πολιτική περίοδο που δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα πάντα τρέχουν πλέον με εκπληκτική ταχύτητα. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγοράσουν χρόνο γιατί τα προβλήματα έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Η ανάπτυξη δεν αντιμετωπίζεται με ευχές αλλά με την εκκίνηση έργων, με την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και τώρα θα φανεί η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα του καθενός. Τα λόγια, οι διαπιστώσεις και οι καλές προθέσεις έχουν ημερομηνία λήξης και μάλιστα πολύ σύντομη.

.

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER