Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 14:18

Γιατί κερδίζουν την αγορά τα Ολλανδικά κηπευτικά;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με την τιμολόγηση των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι θα κλείσει η ψαλίδα της τιμής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, θα ελεγχθεί η δράση των μεσαζόντων και θα προστατευτεί το εισόδημα των αγροτών. Αυτό σε γενικές γραμμές υποστηρίχτηκε σε συνάντηση αγροτών που συμμετείχαν στα μπλόκα με τον νέο υπουργό γεωργίας. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτό, ως στόχος, ακούγεται πολύ ωραίο. Είναι όμως τόσο παλιό και πολυφορεμένο, όσοι και οι υπουργοί που έχουν συναντηθεί με τους αντίστοιχους εκπροσώπους των αγροτών, συμμετέχοντες ή μη στα μπλόκα.

 

 

Το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο θέμα όλων. Οι εξαγγελίες αλλεπάλληλες αλλά αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται, γιατί οι παρεμβάσεις είναι ατελείς ή προσκρούουν στους αδυσώπητους νόμους της αγοράς. Ευχή όλων είναι τώρα να πετύχουν οι νέες προσπάθειες και να επιτευχθεί ο στόχος. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα αφορούν όλο το σύστημα της εμπορίας, που θα ξεκινούν από τον παραγωγό και θα φτάνουν μέχρι και το τελευταίο μανάβικο της γειτονιάς.

 

Το  να λες, για παράδειγμα, τιμολόγηση στο χωράφι, είναι ωραίο σύνθημα, αλλά για να έχει ουσία θα πρέπει να ακολουθούνται οι λογιστικοί κανόνες τιμολόγησης. Και για να ακολουθηθούν αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να έχεις οργανωμένες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και σε όλο το σύστημα διακίνησης του προϊόντος, από τη μεταφορά στο χωράφι και το συσκευαστήριο, μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Όλα αυτά συνιστούν μια τεράστια μεταρρύθμιση, που και αναγκαία είναι και ευεργετική θα αποδειχτεί για το σύνολο της οικονομίας. Μια μεταρρύθμιση που αφορά τα υπουργεία οικονομικών για τα φορολογικά, εμπορίου σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμολόγηση, μεταφορών σε σχέση με την  μεταφορά των προϊόντων και, τέλος, γεωργίας σε σχέση με τους παραγωγούς.

 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν οι μισές από αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο καθένας εξαγγέλλει αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν είναι ούτε καν αρμοδιότητάς του. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά που προτείνονται είναι ενάντια στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες διακίνησης εμπορευμάτων.  Ζητούν να αλλάξουν μόνο οι άλλοι, όχι και οι ίδιοι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όσες συσκέψεις και να γίνουν, όσες διαβεβαιώσεις και να δοθούν, καμία ψαλίδα δεν πρόκειται να κλείσει. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια και αυτό, δυστυχώς, φοβούμαστε ότι θα συνεχιστεί.

 

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι πρέπει να περάσουμε από τις λογικές των μπλόκων και των σηκωμένων γροθιών στην αντιμετώπιση της  πραγματικότητας. Οι υποσχέσεις που δίνονται θα πρέπει να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο που λειτουργεί η οικονομία και η χώρα. Αρκετά με τα παραμύθια και τις φανταστικές λύσεις, ενός άλλου κόσμου. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική αλλά να αντιγράψουμε τα μοντέλα που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να δούμε τι κάνουν οι άλλοι στην λειτουργία των αγροτικών επιχειρήσεων αλλά και στην εμπορία και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Να μάθουμε πώς τιμολογούν τις ντομάτες οι Ολλανδοί, τι κάνουν οι Δανοί για να είναι ανταγωνιστικοί, πώς φορολογούν οι Γερμανοί. Να δούμε πού κυριαρχούν οι άλλοι και σε ποιους τομείς. Είναι τόσο δύσκολο; Αρκετά  με την καλλιέργεια μύθων και την επίκληση του παραδείσου σε έναν άλλο κόσμο που δεν υπάρχει αλλά θα τον εφεύρουμε εμείς γιατί έτσι νομίζουμε ότι θα είναι πιο εύκολα. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ένας δρόμος υπάρχει και αυτός είναι να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος και πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με τους άλλους γύρω σου. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα κάνεις διάλογο με τα μπλόκα, τρώγοντας κηπευτικά από την Ολλανδία.  

 

 

panagopg@gmail.com