Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 21:32

Θα πληρώσουμε δίδακτρα και για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

Θα πληρώσουμε δίδακτρα και για τα σκουπίδια

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάν. Τσιρώνης πανηγύριζε προχθές γιατί κατάφερε αυτό το εξάμηνο να μειώσει το πρόστιμο που έχει υποβληθεί στη χώρα μας από 14,5 εκατομμύρια σε 10,4 εκατομμύρια ευρώ! Συγχαρητήρια και μπράβο! Δεν ξέρουμε βέβαια αν και το επόμενο εξάμηνο θα πληρώσουμε μειωμένο πρόστιμο ή θα πληρώσουμε 14,5 εκ. όπως προβλέπει η καταδικαστική απόφαση. Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί σε εφάπαξ πρόστιμο 10 εκ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες χωματερές και επιπλέον 14,5 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική της συμμόρφωση.


Με απλά λόγια πληρώσαμε ήδη ως χώρα 20 εκ. ευρώ και τώρα τρέχει  το επόμενο εξάμηνο που θα έρθει η καμπάνα για τα υπόλοιπα 10 ή 14,5 εκ. ευρώ. Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι τι έκανε ο αρμόδιος υπουργός τον τελευταίο χρόνο για να γλιτώσουμε τα επόμενα έστω εκατομμύρια; Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «τρέξει» μια λύση προσωρινή έστω για να μην πέφτουν τα πρόστιμα; Γιατί δεν έχει μπει σε στάδιο υλοποίησης το όποιο πρόγραμμα; Γιατί πέταξε με το νέο σχεδιασμό το μπαλάκι στους δήμους; Μπορούν οι δήμοι να λύσουν το πρόβλημα της χωροθέτησης, κάτι που δεν έκαναν επί σειρά ετών; Αφού παίρνει ουσιαστικά την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες γιατί δεν τρέχει με δική του αποκλειστική ευθύνη πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών έτσι ώστε να γλιτώσουμε το επόμενο εξάμηνο μερικά εκατομμύρια;


Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι αμφίβολα μακρύς και η απάντησή τους βρίσκεται στη διαπίστωση ότι είμαστε δέσμιοι μικροσυμφερόντων και ιδεοληψιών. Οσο δεν υπάρχει η παραδοχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για χωροθέτηση μιας μονάδας σε κάθε δήμο, όπως δεν έγινε δυνατό επί σειρά ετών, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Ο σχεδιασμός που προωθεί ο Τσιρώνης θεωρεί ότι μπορεί ο κάθε δήμος να φτιάξει μια μονάδα διαχείρισης στα όριά του, να βρει δηλαδή χώρο να την εγκαταστήσει. Αν επιμείνει σε αυτό το σχέδιο το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε δίδακτρα 14,5 εκ. ευρώ κάθε  εξάμηνο από την τσέπη των φορολογούμενων.


Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αν υποθέσουμε ότι βρεθούν οι χώροι που χρειάζονται και ολοκληρωθεί η σχετική αδειοδότηση μένει το ζήτημα της χρηματοδότησης. Εδώ τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά. Ο προϋπολογισμός δεν έχει σεντς, ενώ το ΕΣΠΑ δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Μένει η μέθοδος ΣΔΙΤ την οποία στην προηγούμενη φάση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Ο κ. Τσιρώνης όμως προχθές και μπροστά στην αρμόδια επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ κ. Κορίνα Κρέτσου έκανε ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με το είδος της επένδυσης στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή εάν θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ ή όχι, αλλά με το εάν οι συμβάσεις είναι στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος. Το τι είναι όμως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν το κρίνει ο εκάστοτε Τσιρώνης γιατί δεν είναι δικαστής, εκτός αυτού δε όταν πληρώνεις 14,5 εκ. πρόστιμο και δεν κάνεις τίποτα ουσιαστικό για αυτό μάλλον πλήττεις το δημόσιο συμφέρον.


Τα πρόστιμα και συνολικά το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά κατά βάση την Πελοπόννησο. Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα και έχουμε με κάθε τρόπο υπογραμμίσει εδώ και χρόνια ότι μόνο με μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Το να αλλάζει κάθε φορά ο σχεδιασμός γιατί ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί σωστό το ένα ή το άλλο είναι από κάθε πλευρά αντιπαραγωγικό. Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας έχει συγκεκριμένα προβλήματα στα οποία έχουμε διεξοδικά αναφερθεί στο παρελθόν. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα μόνο μέσα από συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μπορεί να δοθεί άμεσα μια λύση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της 3 πράγματα: Πρώτον, η διαχείριση ανά δήμο δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα. Δεύτερον, χρήματα υπάρχουν μόνο μέσω ΣΔΙΤ. Και τρίτον, η καλύτερη λύση είναι η συγκεντρωτική σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αν δεν γίνει πάνω σε αυτό το πλαίσιο συζήτηση, λύση δεν θα βρεθεί. Ο  καθένας θα εξακολουθήσει να λέει τα δικά του, με αποτέλεσμα στο όνομα δήθεν του συμφέροντος του πολίτη να πληρώνουμε διπλά τα σκουπίδια.

panagopg@gmail.com