Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 10:00

Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από τον

Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης

Οι εξελίξεις στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά δυσμενείς αλλά αυτό δεν φαίνεται ακόμη γιατί οι δήμαρχοι φροντίζουν να κρατούν το θέμα χαμηλά ενεργώντας ως κομματικοί εντεταλμένοι και όχι ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Οι ελάχιστες αναφορές που κάνουν κατά καιρούς μοιάζουν με φύλλο συκής για να καλυφθεί αυτή η αδιαφορία. Οταν οι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 60% ενώ ταυτοχρόνως φορτώνονται στους δήμους νέες αρμοδιότητες, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας και τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και το μέγεθος της αδιαφορίας των αιρετών.

 

Ορισμένοι ήδη δεν μπορούν να πληρώσουν για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, τα "φέσια" έχουν πάει σύννεφο και το Παρατηρητήριο… πιάνει δουλειά. Ουσιαστικά πρόκειται για την "τρόικα της αυτοδιοίκησης" και το έργο του περιγράφηκε στην πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης ως μέτρο «οικονομικής εξυγίανσης των κόκκινων δήμων», ενώ θα παρέμβει για την «αναμόρφωση των προϋπολογισμών μέχρι τέλος Ιουλίου» έτσι ώστε «από το Σεπτέμβριο να είναι δυνατή η προετοιμασία σύνταξης νέων, σύγχρονων και ρεαλιστικών προϋπολογισμών».

Ολα αυτά τα "εντυπωσιακά" κρύβουν την ουσία της υπόθεσης που είναι η αναγκαστική προσαρμογή της αυτοδιοίκησης στην πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η μνημονιακή πολιτική, με πρόσχημα την "τάξη" στα οικονομικά των δήμων. Ασφαλώς και η τάξη είναι αναγκαία, πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει αμέτρητες φορές τη στήλη. Υπενθυμίζω μόνον ένα απόσπασμα από κείμενο που είχε δημοσιευτεί στις 3 Ιανουαρίου του 2008 όταν όλοι οι αυτοδιοικητικοί και λοιποί παράγοντες ήταν "μια ωραία ατμόσφαιρα": «Είναι πλέον εθιμικοί οι πλασματικοί προϋπολογισμοί στους δήμους, όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση έχουν πλήρη συνείδηση του γεγονότος και το μεγάλο ζήτημα είναι πώς πορεύεται ο καθένας εν γνώσει αυτού. Το επικοινωνιακό επίπεδο της υπόθεσης ουδόλως ενδιαφέρει τους πολίτες καθώς οι αριθμοί έρχονται και παρέρχονται ενώ εκείνο που μένει είναι το πραγματικό έργο. Η εντύπωση κρατάει όσο και τα… θαύματα, ακόμη και αν αυτό επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο. Από εκεί και ύστερα έρχεται η (οικονομική) πραγματικότητα που είναι αρκούντως σκληρή ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους δήμους με ανοίγματα».

Στις σημερινές συνθήκες όμως η "τάξη" είναι απλώς το πρόσχημα. Η ουσία είναι ο ασφυκτικός έλεγχος στο πλαίσιο που επιβάλλεται με πρωτοφανείς περικοπές πόρων, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή τοπικών φόρων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με τη μορφή της κλεψίτυπης "κοινωνικής εργασίας" και την εκχώρηση σημαντικών τομέων δημοτικής δράσης (με πρώτον αυτό των σκουπιδιών) σε ιδιώτες. Οι "ισοσκελισμοί" στο πλαίσιο των συνεχώς μειούμενων πόρων θα οδηγήσουν σε επιπλέον απολύσεις προσωπικού από τους δήμους και όχι μόνον από τις υπό "εκχώρηση" υπηρεσίες. Αλλά και σε σοβαρές αυξήσεις τελών και φόρων που ήδη εισπράττονται από την αυτοδιοίκηση, με πρώτα τα σκουπίδια που πρέπει να εξασφαλίζουν το επιθυμητό κέρδος των μεγαλοεργολάβων που διεκδικούν να μας… απαλλάξουν από αυτά.

Ενα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, η σιωπή γι’ αυτά τα θέματα είναι εξόχως ανησυχητική.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr