Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016 21:17

Κλειστά καταλύματα  σε παραθαλάσσια χωριά

Γράφτηκε από τον

Κλειστά καταλύματα  σε παραθαλάσσια χωριά

 Στα έρημα παραθαλάσσια χωριά της Μεσσηνίας με τα κλειστά ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά την περίοδο των εορτών, απεικονίζεται τόσο η αποτυχία των… συνέδρων που υπόσχονται παράταση της τουριστικής περιόδου όσο και το αναξιοποίητο δυναμικό της χώρας που παραμένει ανενεργό τους μισούς μήνες του έτους.

Μια βόλτα σε αυτές τις περιοχές θα πείσει και τον πιο καλόπιστο πολίτη ότι όσα λέγονται συνήθως στα περίφημα αναπτυξιακά συνέδρια δεν είναι τίποτα περισσότερο από λόγια του αέρα, προκειμένου να μην γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα υποδομής που απαιτούνται για την πραγματική παράταση της τουριστικής σεζόν και την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού δυναμικού. 

Και επειδή όταν ακούμε μεταρρυθμίσεις μετά από τόσες περικοπές στα εισοδήματα ψάχνουμε το πορτοφόλι μας, οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι το τουριστικό προϊόν δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό και ελκυστικό χωρίς μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς όμως τα κόμματα και οι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι κυβερνήσεις εκλέγουν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. Γι' αυτό προτιμούν να αυξάνουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, με στόχο να διασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αδιαφορώντας πλήρως για τη μεγέθυνση της οικονομίας. Την ίδια ώρα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι λεφτά υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις και οι μισθοί αν κλείσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των εξίσου υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. 

Ετσι οι φόροι αυξάνουν διαρκώς κάνοντας ασύμφορη τη λειτουργία δεκάδων τουριστικών επιχειρήσεων εκτός σεζόν. Ετσι κάθε Οκτώβριο κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις, με συνέπεια το κράτος εκτός όλων των άλλων να αγωνιά και για το επίδομα των χιλιάδων εποχικών ανέργων που απολύονται κάθε φθινόπωρο και προσλαμβάνονται κάθε άνοιξη. Εννοείται βεβαίως ότι κανένας δεν συζητά το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να μην κλείσουν, αντί να δοθούν επιδόματα ανεργίας. Εννοείται επίσης ότι κανένας -ούτε καν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων ή καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας- δεν είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει δυναμικά μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να είναι συμφέρουσα η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και εκτός σεζόν. 

Αντιθέτως οι περισσότεροι, και όχι μόνο οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων ή καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι λεφτά υπάρχουν και ότι θα “βρεθούν” αν αυξηθούν οι φόροι. Γι' αυτό και τα καταλύματα κλείνουν το χειμώνα σε μια ηλιόλουστη χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενεί χιλιάδες Βορειοευρωπαίους, ενώ την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι ψάχνουν τρόπους για να απαλλαγούν από το ακίνητο με το υψηλό ΕΝΦΙΑ που κληρονόμησαν σε κάποια τουριστική περιοχή. 

 Με άλλα λόγια: Οταν η περιουσία δεν αποδίδει κέρδος, το άσχημο τέλος είναι πολύ κοντά. Και όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλων όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι λεφτά υπάρχουν και θα τα βρουν στα ταμεία των εφοριών. 

Θανάσης Λαγός 

lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016 21:21