Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 19:58

Ούτε ένα ευρώ στους δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι δήμοι θα έχουν έσοδα μόνο από θεσμοθετημένους τοπικούς φόρους και οι πολίτες θα επιλέγουν δημοτική αρχή με βάση την οικονομική της πολιτική και όχι με… μεταφυσικά ή αισθητικά κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απεργούν αφήνοντας αμάζευτα τα σκουπίδια για να πιέσουν την κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας επειδή οι προηγούμενοι που μονιμοποιήθηκαν, αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Οταν μονιμοποιηθούν οι σημερινοί συμβασιούχοι, θα αποσπαστούν με τη σειρά τους σε γραφεία και στην Υπηρεσία Καθαριότητας θα προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι, που θα ξεκινήσουν αγώνα για τη μονιμοποίησή τους επειδή καλύπτουν “πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.  

Την ίδια ώρα οι πολίτες και με δική τους ευθύνη παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές πληρώνοντας πανάκριβα δημοτικά τέλη καθαριότητας χωρίς να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν στο ίδιο έργο θεατές όσο συνεχίζεται η χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπάρχει δημοτικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Με απλά λόγια: Οσο η κεντρική κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να μονιμοποιούν τους συμβασιούχους και να προσλαμβάνουν συμβασιούχους για να τους μονιμοποιήσουν στο μέλλον, με αντάλλαγμα τις ψήφους των οικογενειών τους. 

Για να σταματήσει η ομηρία χιλιάδων εργαζόμενων, θα πρέπει οι δήμοι να αποκτήσουν οικονομική αυτονομία ώστε να προσλαμβάνουν μόνο όσους υπαλλήλους χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι όσους απαιτούνται για την επανεκλογή των αρχόντων. Οι δήμοι θα έχουν έσοδα μόνο από θεσμοθετημένους τοπικούς φόρους και οι πολίτες θα επιλέγουν δημοτική αρχή με βάση την οικονομική της πολιτική και όχι με… μεταφυσικά ή αισθητικά κριτήρια. Εννοείται ότι εφόσον οι δημότες συμφωνούν, οι δήμοι θα μπορούν να ασκούν και κοινωνική πολιτική για τη μείωση της ανεργίας. 

Θα σταματήσουν όμως να ασκούν πολιτική με λεφτά της κυβέρνησης και ζητώντας ολοένα και περισσότερες προσλήψεις. 

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σταματήσει το άθλιο αλισβερίσι με τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και η ομηρία χιλιάδων ανθρώπων από τα κόμματα. Ετσι κι αλλιώς η αξιοκρατία παραμένει ζητούμενο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 18:50