Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 12:23

Τι περιμένει η Μεσσηνία από το Σωκράτη Φάμελλο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Οι περισσότερες επισκέψεις υπουργών στη Μεσσηνία, όπως και σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και ξεχνιούνται την επομένη μέρα, αφού τα κυβερνητικά στελέχη δεν ανακοινώνουν τίποτα περισσότερο από όσα γνώριζαν οι πολίτες πριν καν προγραμματιστεί η περιοδεία.

Μακάρι η σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου να αποτελέσει εξαίρεση και οι πολίτες να ακούσουν από τα κυβερνητικά χείλη ουσιαστικές απαντήσεις για τα προβλήματα που καίνε τη Μεσσηνία. 

Καταρχάς οι Μεσσήνιοι αγρότες περιμένουν να ακούσουν πειστικές απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες και όχι το γνωστό “ποίημα” για την καμένη γη που παρέλαβε η κυβέρνηση από τις προηγούμενες και το σπουδαίο έργο που έκανε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα οι Μεσσήνιοι αγρότες περιμένουν ουσιαστική λύση, ακόμα και αν χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος, για τα λιοπερίβολα που εμφανίζονται ως δασικά ενώ επιδοτούνται και φορολογούνται εδώ και πολλές δεκαετίες. Επίσης περιμένουν λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που καλλιεργούνταν το 1945 και εμφανίζονται σήμερα ως δασικές. Σε κάθε περίπτωση, οι Μεσσήνιοι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ενημερώσουν τον κ. Φάμελλο για τις ιδιαιτερότητες του νομού ώστε να μη νομίζει ο αναπληρωτής υπουργός ότι υπάρχουν μεγαλοϊδιοκτήτες γης, όπως στη Μακεδονία ή χωράφια δίπλα στη θάλασσα. Ο κ. Φάμελλος θα πρέπει να καταλάβει ότι οι δασικοί χάρτες “κλέβουν” από μικροϊδιοκτήτες την περιουσία τους και ότι υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλειφθούν χιλιάδες στρέμματα με ελιές επειδή η στέρηση της επιδότησης θα κάνει ασύμφορη την καλλιέργειά τους. 

Οι Μεσσήνιοι επίσης θέλουν να ακούσουν ένα πειστικό χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στο νομό. Για την διαχείριση των απορριμμάτων τα περιθώρια στενεύουν και ο αναπληρωτής υπουργός θα πρέπει μεταξύ άλλων να μας εξηγήσει αν πιστεύει στη διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ και πώς θα πείσει τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για τα πυρηνελαιουργεία, από τη μια πλευρά δεν πρέπει να αναμένονται βραχυπρόθεσμες λύσεις αλλά από την άλλη το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να αφήσει τις καμινάδες να μολύνουν τη Μεσσηνία. 

Τέλος για την αξιοποίηση και την προστασία των ακτών του Κυπαρισσιακού ελπίζουμε να ακούσουμε κάτι νέο και όχι μια ιστορική αναδρομή και τις συνήθεις ευχές που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να απαντηθούν κατά τη διάρκεια μιας ολιγόωρης επίσκεψης στο νομό. Μακάρι να διαψευστώ. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 12:24