Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 21:38

Η διαρκής υποβάθμιση της Δυτικής Παραλίας 

Γράφτηκε από τον

Η διαρκής υποβάθμιση της Δυτικής Παραλίας 

Η αγανάκτηση των κατοίκων για τη δυσωδία στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ανεξάρτητα από το αν ευθύνεται ο βιολογικός καθαρισμός για τη μόλυνση του περιβάλλοντος ή αν την προκαλούν τα βυτιοφόρα που φέρνουν λύματα από όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Οι κάτοικοι ούτε ντετέκτιβ είναι ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τις αρχές αναζητώντας τους υπεύθυνους της μόλυνσης. Το μόνο που μπορούν να κάνουν (και φυσικά έκαναν) είναι να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα ζητώντας να λυθεί με παράλληλη τιμωρία των ενόχων. 

Στην απέναντι όχθη, ο Δήμος Καλαμάτας αν και έχει αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του βιολογικού έχει καθυστερήσει δραματικά την επεξεργασία της λυματολάσπης στη ΜΟΛΑΚ, με συνέπεια να εμφανίζεται ως ύποπτος για τη μόλυνση, ενώ πιθανά δεν είναι. Η δημοτική αρχή όμως είναι υπεύθυνη πολιτικά για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς προτιμά το δρόμο της σιωπής αντί να γνωστοποιήσει το πρόβλημα, όπως έκαναν οι κάτοικοι ζητώντας μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ενώ ήξερε το πρόβλημα με τα βυτιοφόρα, έλυσε τη σιωπή του μόνο μετά την καταγγελία των κατοίκων και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος για μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Δυστυχώς η δημοτική αρχή Καλαμάτας μετά από δέκα χρόνια φαίνεται ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει το δυτικό παραθαλάσσιο μέτωπο του δήμου που εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Αρι και Παμίσου. Ειλικρινά δεν ξέρω αν η υποβάθμιση της περιοχής οφείλεται σε ανικανότητα ή επειδή η Δυτική Παραλία δεν έχει πολλές ψήφους. Πιστεύω όμως ότι η οικονομική και οικιστική ανάπτυξη της Καλαμάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση, ανάδειξη και αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας. Σε οποιαδήποτε σύγχρονη οικονομία ο δήμος θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αξιοποιήσει τις παραθαλάσσιες εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το  αεροδρόμιο και από βασικές υποδομές υγείας, όπως το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Εμείς ακόμα ψάχνουμε για το ποιος μολύνει τα κανάλια στη Δυτική Παραλία και πώς θα διαχειριστούμε τη λυματολάσπη του βιολογικού. Ανάπτυξη είπατε; Το άλλο με τον… Τοτό το ξέρετε; 

Υ.Γ. Να ρωτήσω αν έχουν GPS τα βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων ή γίνομαι υπερβολικά… Ευρωπαίος; 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 21:43