Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 12:39

Πορεία προς το άγνωστο με βάρκα την… άγνοια 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πορεία προς το άγνωστο με βάρκα την… άγνοια 

 

Σήμερα κανένας δεν γνωρίζει -ούτε καν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης- το εκλογικό σύστημα και το χρόνο που θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο σε απλή αναλογική, και το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να μη γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα, σε ένα εξαιρετικά ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον όπως το σημερινό, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το εκλογικό σύστημα ή για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι απλώς παρακινδυνευμένη και τζογαδόρικη. 

Ουσιαστικά, για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος και να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική το φθινόπωρο του 2019 (αντί για το Μάιο του ίδιου έτους που προβλέπει ο “Καλλικράτης”) θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το τέλος της θητείας του. Σε διαφορετική περίπτωση κανένας δεν εγγυάται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ψηφίσει ή θα διατηρήσει την απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας παραμείνει πρωθυπουργός έως το Σεπτέμβριο του 2019, κανένας δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις εθνικές το Σεπτέμβριο ή αν οι ψηφοφόροι θα κληθούν να πάνε τον Οκτώβριο για τρίτη φορά στην κάλπη (μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και της εθνικές του Σεπτεμβρίου).

Ούτε επίσης μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου (σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα εξαντλήσει τη θητεία της), να ακολουθήσουν και νέες εθνικές εκλογές -με απλή αναλογική- τον Οκτώβριο, επειδή δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές του 2020 υπάρχει και η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων σε συνέχεια της μακροχρόνιας ύφεσης.

Αν πάλι ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2019 ή χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, κανένας δεν γνωρίζει αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ή αν θα πάμε σε νέες εκλογές. Σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση, ουδείς γνωρίζει ποιο εκλογικό σύστημα θα επιλέξει για την αυτοδιοικητική κάλπη ή αν ο διάδοχος του κ. Τσίπρα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, δεν ξέρω αν πρέπει να θεωρηθεί γενναίος ή παράφρονας όποιος έχει αποφασίσει από σήμερα αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανεξάρτητα όμως από τους υποψηφίους, το πιθανότερο είναι να χαθούν ακόμα 4 ή 5 χρόνια (γιατί ούτε τη θητεία των επόμενων τοπικών αρχών δεν γνωρίζουμε), επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι η απλή αναλογική είναι πανάκεια για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, και κάποιοι άλλοι φαντασιώνονται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα χρόνο και χρήμα να ξοδέψει σε πειράματα και κομματικές συμμαχίες. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 12:44

NEWSLETTER