Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 10:14

Οι υψηλοί φόροι οδηγούν στην παραοικονομία

Γράφτηκε από τον

Οι υψηλοί φόροι οδηγούν στην παραοικονομία

 

Δανειστές και ελληνικές κυβερνήσεις αγνόησαν επιδεικτικά όσους προειδοποιούσαν ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της παραοικονομίας και συνέχισαν τη φορομπηχτική πολιτική τους πιστεύοντας ότι θα βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. 

Χθες ουσιαστικά παραδέχτηκαν την αποτυχία της πολιτικής τους, εξαγγέλλοντας ότι “ειδική επιχείρηση στοχευμένων ελέγχων σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ύστερα από πληθώρα στοιχείων που έχει στη διάθεσή της και δείχνουν εκτεταμένα φαινόμενα απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής και στον κλάδο αυτόν”.

Με απλά λόγια: Εχουν πλέον "πληθώρα στοιχείων" για το αυτονόητο που γνωρίζουν όσοι δεν είναι νυχτωμένοι μακριά από την ελληνική ύπαιθρο. "Ανακάλυψε" λοιπόν και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι "μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών δίνει την παραγωγή του σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία αντί για τους τοπικούς συνεταιρισμούς χωρίς να τηρούνται παραστατικά, ενώ και η διακίνηση του ελαιολάδου στη συνέχεια γίνεται με παράνομο τρόπο, με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται εισοδήματα και να συντελείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή". 

Προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση για αυτή την ανακάλυψη της ΑΑΔΕ να της απονεμηθεί το Νόμπελ Οικονομίας, αλλά θα υποστηρίξω σχετικό αίτημα όταν θα ανακαλύψει ότι στην ελληνική ύπαιθρο δεν υπάρχουν μεγάλοι ιδιοκτήτες λιοπερίβολων αλλά εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) μικροκαλλιεργητές. Εννοείται ότι ΑΑΔΕ, υπουργοί και δανειστές δεν έχουν "ανακαλύψει" ακόμα ότι είναι ακατόρθωτο να πείσουν τους μικρομεσαίους να δηλώσουν το πραγματικό τους εισόδημα. Εννοείται επίσης ότι δεν έχουν "ανακαλύψει" ακόμα ότι είναι ανόητο να κυνηγάς τα μικρά εισοδήματα αντί να τα αφήσεις να δαπανηθούν και να εισπράξεις τον ΦΠΑ από την αγορά. 

Βεβαίως κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι πίστεψαν ότι θα πιάσουν πελάτες τους ηλικιωμένους κυρίως αγρότες που την πάτησαν την πρώτη χρόνια και δήλωσαν όλα τα εισοδήματα. Τώρα αναγγέλλουν "ειδική επιχείρηση στοχευμένων ελέγχων" επειδή ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν δηλώνουν στην Εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα και ότι το λάδι... εξαφανίζεται. Σύντομα θα "ανακαλύψουν" ότι δεν είδαν τίποτα ακόμα και ότι ούτε κατά διάνοια έχουν φανταστεί τις διαστάσεις που θα λάβει η παραοικονομία αν διατηρήσουν αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές και αν επιμείνουν στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος. Και σίγουρα θα πάρουν Νόμπελ Οικονομίας όταν ανακαλύψουν ότι οι υψηλοί φόροι οδηγούν στην παραοικονομία επειδή το ρίσκο είναι μικρότερο από το κέρδος των φοροφυγάδων. 

Υ.Γ. Μόνο η μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 15% για φυσικά νομικά πρόσωπα, η αύξηση του αφορολόγητου και η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων για επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 150.000 ευρώ θα αποδώσει καρπούς, απαλλάσσοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από το αναποτελεσματικό κυνήγι των μικρομεσαίων. Εννοείται ότι παράλληλα τα πρόστιμα και οι ποινές θα πρέπει να είναι δρακόντεια, ώστε να είναι ασύμφορο το ρίσκο της φοροδιαφυγής.  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 19:19