Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 11:22

Κίνδυνος πρόκλησης χάους και ακυβερνησίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κίνδυνος πρόκλησης χάους και ακυβερνησίας

Ο κατακερματισμός των παραδοσιακών κομμάτων οδηγεί από τη μια σε ενίσχυση του ρόλου των ακτιβιστικών ομάδων διαμαρτυρίας, που τείνουν να υποκαταστήσουν τις μαζικές οργανώσεις του παρελθόντος και από την άλλη σε απολίτικες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες πηγάζουν από τις προσωπικές φιλοδοξίες των κομματικών στελεχών”.

Αυτά έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα και πριν... στεγνώσει το μελάνι η άποψη αυτή επαληθεύτηκε πλήρως τόσο από τους διαδηλωτές που ζητούσαν προχθές το βράδυ να βγουν τα κάγκελα από το Πάρκο Σιδηροδρόμων, όσο και από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που αποφάσισαν να επιλέξουν τον διάδοχο του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα σε μια κλειστή ψηφοφορία χωρίς να προηγηθεί ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδυνάμωση των πάλαι ποτέ μαζικών κομμάτων είναι ορατή πλέον ακόμα και σε αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική κάθε τέσσερα χρόνια και για αυτό δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τον... παλιό καλό καιρό, που έτσι και αλλιώς δεν ήταν αυτός που περιγράφουν όσοι ονειρεύονται παλινόρθωση του μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Αντιθέτως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εστιάσουμε στις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργικότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο η πολυδιάσπαση των κομματικών δυνάμεων όσο και η ενίσχυση του ρόλου των ακτιβιστικών ομάδων.

Προσωπικά φοβάμαι ότι η συνισταμένη των δύο παραπάνω δυνάμεων θα προκαλέσει χάος και ακυβερνησία, αλλά τόσο οι πολίτες όσο και τα κόμματα δείχνουν να υποτιμούν τον κίνδυνο αυτό, όπως υποτιμούσαν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας όταν ξέσπασε το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 13:45

NEWSLETTER