Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 13:59

Το ναρκοπέδιο των δημοψηφισμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Το ναρκοπέδιο των δημοψηφισμάτων

Σε αντίθεση με τους λαϊκιστές που υποστηρίζουν τη δημοψηφισματική δημοκρατία αλλά και τους κομματικούς που κυβερνούν με μοναδικό γνώμονα τα δημοψηφίσματα, η δημοκρατία και η οικονομία ανθούν όταν οι πολιτικοί πάνε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα θέτοντας το μακροπρόθεσμο κοινό συμφέρον πάνω από την καρέκλα τους.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι πολιτικοί βάζουν τη διατήρηση της καρέκλας πάνω από όλα τα άλλα, εργαλειοποιώντας ακόμα και δημοσκοπήσεις για εθνικά θέματα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι κάποιοι Ελληνες πολιτικοί προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία δεν θα δίσταζαν να ρωτήσουν ακόμα και αν "είναι ελληνική η Πόλη" αδιαφορώντας πλήρως για τον αντίκτυπο που θα έχει στη διεθνή διπλωματική σκηνή μια απάντηση σαν την πλειοψηφούσα για τη Μακεδονία.

Σε τοπικό επίπεδο, αναρωτιέμαι ποιος αυτοδιοικητικός παράγοντας δεν θα εργαλειοποιήσει τα δημοψηφίσματα, προκειμένου να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους. Αναρωτιέμαι επίσης ποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα μπορέσει να επιτύχει τα μισά από όσα κατάφερε ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης, όταν η αντιπολίτευση θα είναι οπλισμένη με την πυρηνική κεφαλή του δημοψηφίσματος. Σκεφτείτε και εσείς ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας αν η αντιπολίτευση είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει δημοψήφισμα για την πεζοδρόμησή του. Σκεφτείτε επίσης αν θα είχε εφαρμοστεί το ΓΠΣ και αν θα είχε διανοιχτεί η οδός Κρήτης σε περίπτωση που οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονταν ή επηρεάζονταν από δημοψηφίσματα.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση με τα δημοψηφίσματα δεν ναρκοθέτησε μόνο το έργο των επόμενων τοπικών αρχών. Ναρκοθέτησε και το μέλλον του τόπου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 13:42

NEWSLETTER