Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 13:42

Οι πλούσιοι δεν είναι... ερημίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι πλούσιοι δεν είναι... ερημίτες

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019, ανάμεσα στους άλλους μύθους, διέλυσαν και το παραμύθι εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο μαζικός τουρισμός διώχνει τους πλούσιους ταξιδιώτες και άρα η Πελοπόννησος δεν πρέπει να επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών της, για να διατηρήσει «ποιοτικό» το τουριστικό της προϊόν.

Τα αδιάψευστα στοιχεία της Τράπεζας αποδεικνύουν όμως ότι οι πλούσιοι ταξιδεύουν στους καταξιωμένους προορισμούς, ακολουθώντας το ρεύμα του μαζικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η δαπάνη ανά επισκέπτη στο Νότιο Αιγαίο αγγίζει τα 779 ευρώ, στην Κρήτη τα 696 ευρώ, στα Ιόνια νησιά τα 664 ευρώ, ενώ στην Πελοπόννησο ο μέσος ταξιδιώτης ξόδεψε 483,7 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσος Γερμανός του Νοτίου Αιγαίου ξοδεύει κατά τη διάρκεια των διακοπών του 905 ευρώ, ο μέσος Ελβετός της Κρήτης 893 ευρώ, ο μέσος Βέλγος επισκέπτης της ίδιας περιοχής 851 ευρώ, ο μέσος Ρώσος επισκέπτης του Νοτίου Αιγαίου 835 ευρώ κ.λπ.

Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη πανελληνίως, αν και επηρεάζεται από τη χαμηλή σχετικά δαπάνη των Βούλγαρων, των Ρουμάνων και των πρώην Γιουγκοσλάβων που κάνουν διακοπές στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, διαμορφώνεται στα 502,1 ευρώ. Διαπιστώνουμε έτσι ότι ο δήθεν... ποιοτικός προορισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοξενεί τελικά φτωχότερους ταξιδιώτες από τους προορισμούς του μαζικού τουρισμού.

Με άλλα λόγια, διαπιστώνουμε ότι σε αντίθεση με τους τοπικούς μύθους, οι πλούσιοι δεν είναι ερημίτες - και γι’ αυτό τους αρέσει, όπως σε όλους ανθρώπους, να ταξιδεύουν σε πολύβουα μέρη με πολλά και διαφορετικά μαγαζιά στα οποία διασκεδάζουν ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Ολα τα υπόλοιπα είναι αστεία επιχειρήματα όσων θέλουν να διατηρήσουν το ολιγοπώλιό τους, σε μια αγορά που είτε θα είναι ανταγωνιστική είτε απλώς... δεν θα υπάρχει.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 13:32

NEWSLETTER