Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 12:48

Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν τον... ποδηλατόδρομο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Δύο ειδήσεις για πεζοδρομήσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν το δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η δημοτική αρχή Καλαμάτας αν δεν ήταν συντηρητική και αναποφάσιστη.

Στην ιστοσελίδα protothema.gr διαβάσαμε: "Μια «επανάσταση» στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων αναμένεται να συντελεστεί στις Βρυξέλλες από τις αρχές Μαΐου, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ολοι οι δρόμοι και όλες οι λεωφόροι στο κέντρο της πόλης θα μετατραπούν ουσιαστικά σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, ενώ αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ταξί, λεωφορεία και τραμ θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 20 χιλιόμετρα ανά ώρα. Από την Πρωτομαγιά του 2020 το κέντρο της πόλης -το επονομαζόμενο «πεντάγωνο»- δηλαδή οι δρόμοι πέριξ της Γκραν-Πλας, της Σαμπλόν και της Ντανσαέρτ, θα κηρυχθεί ζώνη πρώτης προτεραιότητας για πεζούς και ποδηλάτες, ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων θα πρέπει να υπακούσουν στο νέο όριο κυκλοφορίας, αυτό των 20 χλμ./ώρα".

Στην ιστοσελίδα tanea.gr διαβάσαμε: "Οι αρχές του Βερολίνου (το Δημοτικό Διαμέρισμα Φριντριχσάιν-Κρόιτσμπεγκ) ανακοίνωσαν στις 25 Μαρτίου ότι φτιάχνουν προσωρινούς ποδηλατόδρομους κατά τη διάρκεια της πανδημίας! Ο λόγος; Θέλουν να αυξηθεί η χρήση ποδηλάτου, να περιοριστεί η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ο συνωστισμός σ’ αυτά, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν πετάλι για σωματική άσκηση ή για τα απαραίτητα ψώνια τους... Το μέτρο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φριντριχσάιν-Κρόιτσμπεγκ είναι πιλοτικό. Θα εκτιμηθεί δηλαδή η αποτελεσματικότητά του και μπορεί να επεκταθεί και σ’ άλλες γειτονιές του Βερολίνου. Επιπλέον, το μέτρο αυτών των ποδηλατόδρομων είναι μεν προσωρινό, όμως οι αρχές δεν αποκλείουν οι λωρίδες για τα ποδήλατα να γίνουν μόνιμες".

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 12:51