Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 14:54

Η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων της Μενδώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η δεύτερη ανάγνωση των  δηλώσεων της Μενδώνη

Η αναμενόμενη απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τα αρχαία του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας αιφνιδίασε μόνο όσους μετά από μια χρεοκοπία και μια πανδημία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πολιτική είναι αγώνας δρόμου ικανοποίησης αιτημάτων κι ότι αρκεί να μαζευτούν υπογραφές για να προοδεύσει ο κόσμος.

Ανεξάρτητα όμως από τις ψευδαισθήσεις του καθενός, η απάντηση της υπουργού δεν βάζει ταφόπλακα στα αρχαία. Αντιθέτως, φωτίζει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Καλαμάτας για να αναδείξει τα αρχαία χωρίς να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την Εκκλησία. Η σύγκρουση μπορεί να ενθουσιάζει τους πιστούς της μαοϊκής ρήσης "μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση" αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει να προσφέρει στην υπόθεση της ανάδειξης των αρχαίων, αφού μεταξύ άλλων ο Δήμος Καλαμάτας έχει ανάγκη τις χρηματοδοτήσεις του Φεστιβάλ Χορού, του ΔΗΠΕΘΕΚ και των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας.

Γι’ αυτό ας επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις απαντήσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη για να δούμε τι μηνύματα έστειλε σε όσους θέλουν να ακούσουν. Πρώτα από όλα η κ. Μενδώνη από την Αρχαία Μεσσήνη, μιλώντας για το νέο μουσείο, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο απαντά (και πολύ σωστά) μόνο σε γραπτά αιτήματα. Υπάρχει γραπτό αίτημα του Δήμου Καλαμάτας ή άλλου φορέα (Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Εργατικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) για ανάδειξη των αρχαίων του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας; Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει, και άρα θα πρέπει να συνταχθεί, τονίζοντας ότι η ανάδειξη των αρχαίων είναι μεταξύ άλλων άρρηκτα συνδεμένη με την καθιέρωση της Καλαμάτας ως προορισμού για city break - και άρα με την οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Εννοείται ότι σχετικό αίτημα του δήμου χωρίς την υπογραφή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και κυρίως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όχι μόνο θα είναι αποδυναμωμένο, αλλά δεν θα έχει και καμία τύχη.

Από την Αρχαία Θουρία η κ. Μενδώνη είπε ότι το υπουργείο δεν χρηματοδοτεί άμεσα ανασκαφές, αλλά ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αρα, το αίτημα για ανάδειξη των αρχαίων του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πρόταση χρηματοδότησης ή χορηγία ιδιωτών για έναρξη των ανασκαφών.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο (γιατί θα συνεχίσουμε αύριο, σχολιάζοντας την αδυναμία της ΝΔ να αφουγκραστεί τη λαϊκή βούληση), θα επισημάνουμε ότι η υπουργός μίλησε για "προστασία των  αρχαιοτήτων" επειδή παρασύρθηκε από το  καλοπροαίρετο σύνθημα και την ομώνυμη ομάδα "Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής". Το αίτημα της πόλης όμως δεν είναι η σωτηρία των αρχαίων -τα οποία δεν κινδυνεύουν εκεί που βρίσκονται καταχωμένα και πράγματι προστατεύνται από το χώμα-, αλλά η ανάδειξή τους. Επίσης, όπως έχω επισημάνει, αρχαία δεν υπάρχουν μόνο στην Υπαπαντή, αλλά στο ευρύτερο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας - γι’ αυτό και στόχος των Μεσσήνιων θα πρέπει να είναι η έναρξη των ανασκαφών στα σημεία που θα προτείνει η επιστημονική κοινότητα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 12:01

NEWSLETTER