Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 13:19

Ο αριθμοί καταρρίπτουν μυθεύματα και διαδόσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τοπικούς άρχοντες, αλλά και ελαφρά ρεπορτάζ “ψυχαγωγικής ενημέρωσης”, τον περασμένο Αύγουστο στη Μεσσηνία συντελέστηκε κοσμογονία, καθώς ο νομός φιλοξένησε περισσότερους επισκέπτες από όσους φιλοξενούσε κάθε Αύγουστο τα τελευταία 50 χρόνια...

Τα στοιχεία όμως της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, καθώς καταγράφουν μεγάλη μείωση του τζίρου σε καταλύματα και καταστήματα εστίασης.

Συγκεκριμένα φέτος τον Αύγουστο στη Μεσσηνία καταγράφηκε μείωση του τζίρου 27% στον κλάδο των καταλυμάτων (με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στοιχείων) και 44% στον κλάδο εστίασης (με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στοιχείων). Μεγάλη είναι η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων όλο το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, αλλά δεν θα κάνουμε συγκρίσεις γιατί η αγορά του εξωτερικού άνοιξε μετά τα μέσα Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδομούν το μύθευμα όσων θέλουν να παραμείνει "κλειστή" η τουριστική οικονομία της Μεσσηνίας, διαδίδοντας ότι για την ανάπτυξή της αρκούν οι επισκέπτες από την εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της "ψυχαγωγικής ενημέρωσης", που με αβάσταχτη ελαφρότητα αναπαράγει άκριτα και χωρίς στοιχεία εκτιμήσεις που μπορεί να οδηγήσουν, όχι μόνο σε λανθασμένα συμπεράσματα, αλλά και σε λανθασμένες μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Παραφράζοντας τον Αυστριακό δημοσιογράφο και συγγραφέα Καρλ Κράους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τοπικοί παράγοντες "λένε ψέματα στους δημοσιογράφους κι όταν τα διαβάζουν στις εφημερίδες τα πιστεύουν και οι ίδιοι”, με συνέπεια οι αποφάσεις για το μέλλον να στηρίζονται σε λάθος εκτιμήσεις και σε μυθεύματα.

Εννοείται ότι με βάση τα μυθεύματα δεν βαδίζει μόνο ο τουρισμός, αλλά σχεδόν όλοι οι κλάδοι της τοπικής και της εθνικής οικονομίας, καθώς η έλλειψη έγκυρων και έγκαιρων μετρήσεων αφήνει περιθώρια για “εκτιμήσεις” χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, που κανένας δεν θα θυμάται μετά από λίγους μήνες

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:16