Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 13:40

Ανίκανοι πολιτικοί σε αποτυχημένο κράτος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

"Τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και από τη συμβατική της υποχρέωση προς το ελληνικό Δημόσιο, η Fraport Greece παραδίδει στη χώρα, στους Έλληνες και τους ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο 14 καινούργια, αναβαθμισμένα και ασφαλή αεροδρόμια".

Η παραπάνω χθεσινή είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) αφενός δείχνει το δρόμο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και αφετέρου αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αποτελεσματικότερος από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα 14 αεροδρόμια παραχωρήθηκαν στη Fraport Greece τον Απρίλιο του 2017 και πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες αναβάθμισης. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το 2002 το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να αναβαθμίσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σύμφωνα με το master plan που συντάχθηκε τότε για τις επιβατικές ανάγκες του... 2020. Για να γίνουν κατανοητές οι σύγχρονες ταξιδιωτικές ανάγκες, αξίζει να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι το 2004, όταν η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφίχθησαν στη χώρα 7,1 εκατ. επιβάτες διεθνών πτήσεων, ενώ το 2019 αφίχθησαν στα αεροδρόμια όλης της χώρας 21,4 εκατ. επιβάτες διεθνών πτήσεων.

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό στις μεταφορές, για να αντιληφθεί ότι το 2021 είναι ξεπερασμένο το master plan του 2002 που προέβλεπε επέκταση του αεροσταθμού από 2.500 τ.μ. σε 5.000 τ.μ. Για του λόγου το ασφαλές, αρκεί να αναφέρουμε ότι στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο αεροσταθμός θα έχει έκταση 72.000 τ.μ. και ότι ο υπάρχων των Χανίων έχει έκταση 14.650 τ.μ. Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί όχι μόνο συνεχίζουν να πορεύονται με το ξεπερασμένο master plan του 2002, αλλά δεν μπορούν κιόλας να παραχωρήσουν το αεροδρόμιο σε ιδιώτες με διαδικασίες fast track.

Εννοείται ότι και στην επόμενη χρεοκοπία θα διαδίδουν πως φταίνε οι ξένοι, με σκοπό να κρύψουν την ανικανότητα του κράτους που αφήνει αναξιοποίητη την περιουσία του.

Σ.Σ. Φωτογραφία από το συνωστισμό στους διαδρόμους του αεροδρομίου της Καλαμάτας

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 14:39