Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 22:03

Η τουριστική σεζόν της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η τουριστική σεζόν της Μεσσηνίας

Η έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ρυθμό εμβολιασμού.

Με άλλα λόγια, η επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από το χρόνο παράδοσης στην Ελλάδα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson. Αν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παραδοθούν τον Απρίλιο, οι διεθνείς πτήσεις θα ξεκινήσουν το Μάιο και το φετινό καλοκαίρι θα θυμίζει περισσότερο 2019 και λιγότερο 2020. Αντιθέτως, αν οι δόσεις του εμβολίου καθυστερήσουν, η αγορά θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, η τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία θα ακολουθήσει την πορεία της πανελλήνιας κίνησης, με δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με την περσινή σεζόν. Φέτος ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων παραθεριστών θα επιστρέψει στα ελληνικά νησιά που απέφυγε πέρυσι λόγω της πανδημίας. Οι Ελληνες παραθεριστές το περσινό καλοκαίρι προτίμησαν να ταξιδέψουν με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο στη Μεσσηνία, αντί να συνωστιστούν στο πλοίο της γραμμής των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου Σε αντίθεση με τη μείωση των Ελλήνων παραθεριστών, φέτος στη Μεσσηνία αναμένονται περισσότερες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Εννοείται ότι αυτή την περίοδο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον αριθμό των αλλοδαπών επισκεπτών, γιατί αυτός όπως εξηγήσαμε στην αρχή του άρθρου εξαρτάται από το ρυθμό των εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν είναι παράτολμη όμως μια πρόβλεψη για το φθινόπωρο: Το φετινό φθινόπωρο μπορεί να γίνει το καλύτερο όλων των εποχών και να αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της τουριστικής σεζόν τα επόμενα χρόνια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER