Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 21:31

Ενιαία Πελοπόννησος με πρωτεύουσα την Ολυμπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Προχθές είχαμε δύο ειδήσεις, που ενώ τυπικά αφορούν τη διοικητική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ουσιαστικά περιορίζουν τα αναπτυξιακά όρια της διχοτομημένης Πελοποννήσου. 

Η πρώτη είδηση για την επέκταση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα - Πύργος διατηρεί διχοτομημένη την Πελοπόννησο, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πότε και αν θα κατασκευαστεί το Πύργος - Τσακώνα, ώστε να φτάσει στην Καλαμάτα η Αδριατική Οδός που ξεκινά από την Τεργέστη. Η δεύτερη είδηση για την τουριστική ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας που τιτλοφορείται "Olympian Land", υποβαθμίζει σαφώς το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου χωρίζοντας τον Μοριά σε "Ολυμπιακή γη" και... "Μυκήνες".

Το τραγικό είναι ότι ο αυτοκινητόδρομος της "Ολυμπίας Οδού" σταματά στον Πύργο και δεν φτάνει στην... Αρχαία Ολυμπία, αλλά προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους πολιτικάντηδες που διαίρεσαν την Πελοπόννησο για να βασιλεύσουν σε μία από τις δύο Περιφέρειες.  Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις πολιτικάντικες ανοησίες που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, ο Μοριάς πρέπει να αποκτήσει ενιαία τουριστική ταυτότητα και το μοντέλο της Κρήτης επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Για να αποκτήσει ενιαία ταυτότητα η Πελοπόννησος θα πρέπει να ενοποιηθεί διοικητικά ξεπερνώντας τους αρχαϊκούς τοπικισμούς της Τρίπολης και της Πάτρας που διεκδικούν την πρωτεύουσα. Κατά την ταπεινή μας άποψη πρωτεύουσα της ενιαίας Πελοποννήσου πρέπει να είναι η Ολυμπία μετά τη σύνδεση με όλους τους αυτοκινητόδρομους και το σιδηροδρομικό δίκτυο του Μοριά. Μόνο έτσι η Πελοπόννησος θα αποκτήσει πρωτεύουσα και ταυτότητα που θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό και την οικονομία της.

Εννοείται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας πρέπει να δημιουργηθούν και αθλητικές υποδομές που θα επιτρέψουν τη διοργάνωση είτε των κλασικών αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων είτε περισσότερων αγωνισμάτων κάθε χρόνο. Κλείνοντας, θα τονίσουμε για ακόμα μια φορά πως η διχοτομημένη Πελοπόννησος δεν υπηρετεί ούτε τις ανάγκες των πολιτών της ούτε την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια. Βολεύει μόνο όσους "αρπάζουν" τουρίστες από την Πελοπόννησο και την Ελλάδα, καθώς και τους πολιτικάντηδες που βασιλεύουν διαιρώντας τον Μοριά.

lathanasis@gmail.com 

Θαανάσης Λαγός