Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 21:11

Οινοτουρισμός στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αναμφίβολα η προσπάθεια προώθησης του οινοτουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όχι μόνο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ξεπερνά κιόλας τα αντιαναπτυξιακά όρια που χαράσσουν όσοι προωθούν μόνο την ενίσχυση θνησιγενών επιχειρήσεων, που επιβιώνουν απομυζώντας κρατικούς πόρους.

Σε μια κανονική χώρα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων θα ζητούσαν από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για τη σύνδεση του τουρισμού με την τοπική αγορά. Στην Πελοπόννησο όμως περισσότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο κρατικό ταμείο, με συνέπεια να μένει αναξιοποίητος ο παραγωγικός πλούτος της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια προώθησης του οινοτουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρέπει να περιοριστεί στα στενά όρια της Νεμέας και της Μαντινείας, που πράγματι έχουν κάνει μεγαλύτερα βήματα από τις άλλες περιοχές αξιοποιώντας κυρίως τη δυναμική των τοπικών ποικιλιών Αγωργίτικο και Μοσχοφίλερο. Εξαιρετικά κρασιά παράγουν τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί παραγωγοί τόσο στην Αργολίδα όσο και στη Λακωνία και στη Μεσσηνία.

Ειδικά στη Μεσσηνία, την ώρα που η κοινή γνώμη ασχολείται σε όσους κραυγάζουν διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ενισχύσεων, πολλοί οινοποιοί ανοίγουν μόνοι τους και χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια αναπτυξιακούς δρόμους. Χωρίς υπερβολή οι Μεσσήνιοι οινοποιοί έχουν δημιουργήσει κρασιά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από τα αντίστοιχα διάσημα γαλλικά και ιταλικά προϊόντα. Επίσης τα επισκέψιμα οινοποιεία της Μεσσηνίας μπορεί να έχουν λιγότερους επισκέπτες από αυτά της Τοσκάνης και του Μπορντό, αλλά σίγουρα αξίζουν μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη του οινοτουρισμού. Και θα την κατακτήσουν γρηγορότερα αν η Μεσσηνία πιστέψει στις δυνατότητές της και αν περισσότεροι Μεσσήνιοι επισκεφθούν τα τοπικά οινοποιεία για να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς του νομού.

lathanasis@gmail,com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 22:03