Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 20:39

Η αμφισβήτηση της επιστήμης

Γράφτηκε από τον

Η αμφισβήτηση της επιστήμης

"Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή των επιμελητηρίων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς" υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι από την ενίσχυση.

Ουσιαστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας αμφισβητεί ανοιχτά και ξεκάθαρα την επιστήμη της Στατιστικής και, εμμέσως πλην σαφώς, την ειλικρίνεια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφορικά με τον αριθμούς των "λουκέτων" και της ίδρυσης επιχειρήσεων. Αν ακολουθήσουμε λοιπόν τη λογική του Εμπορικού Συλλόγου, ο επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να μετρά κάθε βράδυ τα χρήματα που έχει στο ταμείο του, ούτε να κρατά στατιστικά, επειδή όλα αυτά "δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα" της επιχείρησης.

Ποιος λοιπόν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της αγοράς και της επιχείρησης; Ο Μπάμπης ο Σουγιάς; Η Σούλα η χαρτορίχτρα; Ο μανδραγόρας; Μην περιμένετε απάντηση από όσους αμφισβητούν την επιστήμη και ζητούν να επιστρέψουμε στην εποχή της μαγείας, για να διανέμονται οι ενισχύσεις σύμφωνα με προβλέψεις που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ από τους αριθμούς. Έτσι κι αλλιώς τα στοιχεία και η επιστήμη αμφισβητούνται ώστε να μη γίνει σύμφωνα με αυτά η κατανομή των ενισχύσεων προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Από εκεί και πέρα, όποιος αναπαράγει άκριτα προβλέψεις και μαγγανείες (που διαψεύδονται κάθε χρόνο, εδώ και πολλές δεκαετίες, από τα επίσημα στοιχεία) δεν υπηρετεί ούτε το κοινό καλό, ούτε το εθνικό συμφέρον, ούτε καν το κλαδικό του συμφέρον. Υπηρετεί σκόπιμα την κλεπτοκρατική αναδιανομή των ενισχύσεων, σε βάρος όσων έχουν πραγματική ανάγκη (με βάση τα επίσημα στοιχεία) και προς όφελος εκείνων που πορεύονται στο σκοτάδι της μαντείας και των άστοχων προβλέψεων

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός